Supravieţuitori ai atacurilor rechinilor luptă pentru salvarea acestora

0

În ultimul deceniu, aproximativ o treime din speciile de rechin de pe planetă au fost împinse spre extincţie din cauza pescuitului industrial, mânat mai cu seamă de un scop culinar: supa de înotătoare de rechin. Mâncarea cu pricina este considerată o delicatesă mai ales în bucătăria asiatică, dar şi-a făcut loc şi în meniurile restaurantelor din SUA ori din alte părţi de lume, în ciuda faptului că tot mai multe ţări (şi state americane) au interzis comercializarea înotătoarelor de rechin.

 

Un grup de cercetători de la Stony Brook University’s Institute for Ocean Conservation Science din New York, sprijiniţi de Pew Environment Group (o organizaţie în rândurile căreia se regăsesc mulţi supravieţuitori ai atacurilor rechinilor), a descoperit, în urma unui studiu, că în supele de rechin din meniurile restaurantelor americane se găsesc înotătoare care provin de la mai multe specii considerate vulnerabile, în pericol sau chiar ameninţate cu dispariţia. Din totalul de 33 de specii distincte de rechin identificate în farfuriile cu supă servite pe tot teritoriul SUA (identificarea fiind făcută prin analiza ADN-ului), câteva se află pe lista roşie a IUCN. „Aceasta este dovada că nu doar supele gătite în Asia contribuie la declinul global al rechinilor, ci şi cele din SUA”, a conchis Liz Karan, reprezentantă a Pew Environment Group.

Mostrele de ţesut din înotătoarele de rechin au fost luate din restaurante din: Albuquerque, (New Mexico), Atlanta (Georgia), Boston, Chicago, Denver (Colorado), Fort Lauderdale (Florida), Houston, Las Vegas, Los Angeles, New York, Orlando (Florida), San Francisco, Seattle şi Washington. Printre speciile descoperite „gătite” în supe se numără, spre exemplu, rechinul cap-de-ciocan (mai multe sub-specii), rechinul-şcoală, rechinul câine-de-mare şi altele. Un bol de supă de înotătoare de rechin poate ajunge, în SUA, şi la preţul de 100 de dolari. Studiul care a depistat (prin folosirea testelor ADN pentru identificare) ce specii de rechin se găsesc în meniurile americane este primul de acest fel la scară naţională, în SUA. El va fi prezentat în cadrul unei emisiuni pe canalul de televiziune Discovery Science.

 

Supa de înotătoare de rechin

 

„Iubim oceanul şi de aceea mergem să îl cunoaştem, să fim aproape de el, în el. Dacă putem să luăm apărarea rechinilor, să ne coalizăm în acest demers, înseamnă că putem atrage atenţia. Cu toţii am dorit să transformăm ceva dureros în ceva cu impact pozitiv, altfel, suferinţa noastră a fost în zadar”, punctează Debbie Salamone, purtător de cuvânt al Pew Environment Group, care face parte dintre persoanele marcate de o experienţă negativă cu rechinii. Acum zece ani, i-a fost retezat tendonul lui Ahile în urma unui atac al unui rechin, în largul coastelor Floridei. Dar acest fapt nu i-a stins pasiunea pentru ocean şi pentru speciile pe care luptă să le salveze: Debbie s-a gândit să adune laolaltă oameni cu experienţe similare, iar împreună să atragă atenţia asupra pericolului care planează asupra rechinilor ameninţaţi cu extincţia. Potrivit unor date oferite de WWF Singapore, în jur de 73 de milioane de rechini sunt ucişi anual în lume numai pentru satisfacerea cererii de înotătoare pentru supă, venită din direcţia pieţei culinare asiatice.

 

Sursa: AFP, TreeHugger

Foto: Slowfoodbrookes


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger