Modificarile climatice ar putea provoca disparitia a 20 la suta din soparlele de pe Terra pana in anul 2080, potrivit unui studiu publicat in Statele Unite. Desi la prima vedere soparlele sunt animale lipsite de importanta, reducerea numarului lor ar influenta negativ ecosistemul.
Disparitia unei parti atat de importante din populatiile de soparle ar avea probabil repercusiuni notabile asupra lantului alimentar si ecosistemului, au subliniat cercetatorii care au efectuat studiul respectiv, relateaza Agerpres.
Soparlele reprezinta surse de hrana importante pentru numeroase pasari, serpi si alte specii, ele insele fiind pradatoare de insecte, au explicat autorii studiului aparut in revista americana Science.
Cercetarile conduse de Barry Sinervo, profesor de ecologie si biologie la Universitatea California din Santa Cruz, sunt bazate pe o ancheta extinsa asupra populatiilor de soparle din lume si asupra efectelor resimtite de acestea in urma cresterii temperaturilor in principal dupa 1975.
Pornind de la aceste observatii, ei au elaborat un model ce permite anticiparea riscului de extinctie. Acest model a permis stabilirea cu exactitate a unor zone specifice din America de Nord si de Sud, din Europa, Africa si Australia, unde populatiile a 34 de familii diferite de soparle, studiate anterior, ar urma sa dispara efectiv.
Bazat pe aceste probabilitati de extinctie locala, riscul ca aceste specii sa dispara de tot a fost estimat la 6 la suta pana in 2050 si la 20 la suta pana in anul 2080.