Supravieţuire grea pentru caii sălbatici şi cirezile de vite din deşertul Gobi

0

 

Iernile în deşertul Gobi sunt lungi şi foarte reci, astfel că animalele din regiune înfruntă un test greu al supravieţuirii, care, de multe ori, lasă în urmă victime. Vitele sau caii sălbatici sunt în pericol în fiecare sezon rece, iar pierderile se reflectă asupra eforturilor de conservare a unor specii, dar şi asupra economiei regiunii şi vieţii locuitorilor acesteia.

 

Un studiu realizat de Petra Kaczensky şi Chris Walzer, de la Institutul de Cercetări asupra Ecologiei Vieţii Sălbatice (FIWI) din cadrul Universităţii de Medicină Veterinară din Viena, publicat în revista internaţională PLoS ONE, arată statisticile acestor pierderi de vite şi cai sălbatici în funcţie de clima capricioasă şi tot mai dificilă a regiunii deşertului Gobi. Ei au folosit datele cercetării inclusiv pentru a realiza o predicţie a ceea ce s-ar putea întâmpla cu vieţuitoarele regiunii în cazul unui eveniment climatic catastrofal.

Iarna 2009 – 2010 a fost cea mai grea pentru Mongolia din ultimii 50 de ani, au arătat statisticile, iar milioane de vite şi cai au pierit atunci din cauza vremii dure. 15 din cele 21 de provincii mongoleze au fost declarate „zone în stare de dezastru” şi 7,8 milioane de vite, adică 17% din totalul naţional, au pierit. Situaţia a fost dificilă şi pentru caii Przewalski (foto), reintroduşi în Mongolia în 1992, acum ajunşi populaţie stabilă, liberă, în parcul naţional Hustai din centrul Mongoliei şi zona protejată Great Gobi B, din sud-vestul Mongoliei. Şi ei, ca şi cirezile de vite, au avut mari probleme în a găsi hrana necesară sub căderile masive de zăpadă. În cazul lor, pierderile de populaţie au ajuns şi la 60%, în cazul anumitor grupuri.

Deşi faptele deja petrecute nu mai pot servi decât drept bază pentru un eventual model de predicţie, au arătat autorii studiului asupra supravieţuirii cailor şi vitelor în regiunea Gobi, strategia naţională privind conservarea cailor Przewalski în Mongolia „trebuie să continue şi să se extindă înspre a introduce populaţii în mai multe situri, care să poată comunica. Paşi importanţi au fost realizaţi şi până acum, dovadă fiind retrogradarea speciei citate în lista roşie a IUCN de la „în pericol critic” la „în pericol”, a declarat Petra Kaczensky, co-autor al studiului.

 

Sursa: Science Daily

Foto: Chris Walzer

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger