Suprafața zonelor protejate din lume este de mărimea Rusiei

0

Suprafața zonelor protejate din toată lumea a ajuns să echivaleze cu suprafața Rusiei, dar mai este nevoie de multe parcuri și rezervații pentru a se atinge obiectivul pentru anul 2020.

 

Guvernele au extins suprafața zonelor protejate și au declarat rezervații noi în ultimele două decenii, demersuri necesare pentru a opri pierderea de specii de plante și animale și pentru a conserva ecosistemele, vitale pentru purificarea apei și stocarea gazelor cu efect de seră.

“Aceste zone naturale bogate sunt foarte importante pentru oameni, care depind de ele  pentru mâncare și apă curată, echilibrarea climei și reducerea impactului dezastrelor naturale”, spune Julia Marton-Lefevre, președintele Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Raportul IUCN arată că suprafața zonelor protejate a crescut la 12,7% din aria terestră a lumii în 2010 de la 8,8% în 1990. ONU a stablit un obiectiv de 17% până în 2020, adică trebuie adăugată o suprafață de arii protejate de 6 milioane de kilometri pătrați, echivalentă cu suprafața Argentinei sau Indiei.

Una dintre opțiunile posibile pentru a atinge acest target este de a recunoaște teritoriile ocupate de populațiile indigene ca protejate, întrucât băștinașii se ocupă de multe ori mai bine decât guvernele să conserve ecosistemele, susține IUCN.

Sursa: Reuters

Foto: Flickr / USFWS


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger