Suprafața de gheață arctică din acest an concurează pentru recordul negativ

0

Chiar la nivelul cel mai ridicat, suprafața de gheață din zona arctică a fost în această iarnă una dintre cele mai mici înregistrate, concurând cu cea din 2006 pentru cea mai scăzută cantitate de gheață care acoperă Polul Nord, informează Reuters.

Gheața arctică începe să crească, de obicei, în septembrie și atinge maximul în februarie sau martie. Maximul din acest an s-a înregistrat pe 7 martie, când gheața s-a întins la 14,64 milioane de kilometri pătrați, potrivit datelor oficiale.

Suprafața de apă acoperită de gheață este de 1,2 milioane de kilometri pătrați, sub media maximă observată din satelit între 1979 și 2000.

Începând de marți, suprafața de gheață s-a micșorat timp de cinci zile consecutiv, dar există șanse să se extindă din nou. “Suprafața de gheață în februarie și martie este variabilă pentru că marginile de gheață sunt subțiri”, spun cercetătorii.

Această gheață subțire este sensibilă la vreme care o poate face să se deplaseze sau să se topească repede și rezistă de obicei câteva zile sau săptămâni.

Suprafața de gheață arctică este măsura folosită de cercetători pentru a evalua schimbărilor climatice.

Foto: Flickr / Reuters

Citiți și:

Căderile masive de zăpadă, determinate de schimbările climatice

5 efecte ale încălzirii globale care dăunează sănătății

10 metode de economisire a apei

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger