Supercomputerele pot prezice revoluţii

0

Oracolele viitorului vor fi nişte supercomputere. Sau cel puţin aşa susţin nişte cercetători americani care, pornind de la câteva milioane de articole introduse în baza de date ale unui calculator, au putut analiza retrospectiv revoluţiile recente din ţările arabe. Acelaşi mecanism, spun ei, ar putea fi folosit în viitor pentru prezicerea conflictelor.

Studiul realizat la Universitatea din Illinois a folosit materiale indexate în Open Source Center, coordonat de guvernul american, şi în BBC Monitoring, ambele surse monitorizând conţinut media internaţional legat de aceste evenimente. În total, cercetătorii au folosit o sută de milioane de articole, din care au fost analizate starea de fapt – dacă articolul reprezenta o veste bună sau una proastă – şi locul de desfăşurare a evenimentelor.

Detectarea stării sau “minarea automatizată a sentimentelor” pornea de la căutarea unor termeni precum “îngrozitor”, “teribil” sau “pozitiv”, iar cea a locului – “geocodarea” folosea numele locurilor folosite. Prin conectarea acestor informaţii, au fost stabilite o sută de trilioane de relaţii, datele fiind introduse în supercomputerul SGI Altix, cunoscut şi sub numele de Nautilus, realizat de Universitatea din Tennessee. Pornind de la căutări specifice, Nautilus a generat grafice pentru fiecare ţară afectată de “Primăvara arabă.” În fiecare caz, rezultatele indicau o anticipare a stării de fapt cu mult înainte de izbucnirea violenţelor, atât în interiorul spaţiului respectiv, cât şi în reprezentările externe.

Acest model de analiză pare să asigure, pe viitor, un bun instrument de prognoză a evenimentelor politice violente, pornind de la cartografierea stărilor de spirit deteriorate care prefigurează izbucnirea revoluţiilor. Potrivit lui Kalev Leetaru, coordonatorul studiului, “acest sistem este foarte asemănător cu algoritmii folosiţi în prognozele economice,” următorul pas fiind îmbunătăţirea criteriilor de căutare şi perfecţionarea sistemului de geocodare.

 

Sursa şi foto: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger