Super Voluntarii din Târgu Frumos

0

Printr-un proiect aparent simplu, Mihaela Diana Podariu a reușit să deschidă orizonturi pentru zeci de tineri din Târgu Frumos și din împrejurimi. Lucrând împreună, au descoperit satisfacțiile voluntariatului, au învățat despre dezvoltare personală, au căpătat încredere în ei înșiși și în ce pot face să se întâmple chiar și într-un orășel de 10.000 și ceva de locuitori pe care mulți din cei care stau acolo îl consideră plictisitor.

de Gabriela Piţurlea

Mihaela Diana Podariu are 31 de ani și s-a mutat în Târgu Frumos după terminarea facultății, ca să lucreze în marketing. A înființat ONG-ul ASIRYS: Asociația Super Tineri în 2008 și, în 2013, a început să călătorească dintr-o țară în alta, pentru a descoperi modele de bună practică la organizațiile străine. După un an jumate în care a vizitat 35 de țări, s-a întors cu zeci de idei și curajul de a le pune în practică.

A scris într-o zi jumate cererea de finanțare prin care propuneade finanţare prin Fondul ONG pentru crearea Centrului de Voluntariat Târgu Frumos. Ideea o avea de foarte mult timp, dar nu găsise până atunci sursa de finanțare potrivită. Dorința ei era să convingă tinerii și nu numai să organizeze evenimente pentru comunitate, în funcție de ce-și doresc sau ce cred ei că lipsește în localitatea lor. Pornind de la ideea că cel mai important pas pentru dezvoltarea unui tânăr e să încerce el să organizeze ceva, Mihaela și-a dedicat aproape tot timpul încercând să le ofere voluntarilor instrumentele necesare pentru a-și putea pune ideile în aplicare. „Am lucrat non-stop aproape”, spune „dar mi-a și plăcut, n-am simțit. Obiectivul era să ies și eu din zona de confort, să mă oblig să accesez tot ce se poate accesa în comunitate, să vorbesc cu absolut toată lumea, să văd până unde pot să mobilizez comunitatea.”

120 de tineri au făcut 370 de evenimente în 13 luni. Cel mai în vârstă voluntar a fost un pictor de 75 de ani, dintr-un sat, care visa să țină un atelier pentru copii. Majoritatea voluntarilor, spre surpriza Mihaelei, au venit nu din Târgu Frumos, ci din satele vecine. N-au fost puține cazurile în care liceeni ai căror părinți nu erau de acord cu voluntariatul au trecut peste obiecțiile familiei și s-au implicat în activitățile Centrului, dornici să învețe și să descopere lucruri noi despre ei înșiși.

Cosmin Ștefan Boca n-a vrut să dea la facultate imediat după bac. „M-am trezit cu un an liber pe care nu știam cu ce să-l umplu, dar știam că e decizia corectă.” Într-o zi, a aflat de centrul de voluntariat și a decis să se înscrie. Chiar dacă ai lui nu erau de acord, și-a dat seama că acolo are șansa să încerce lucruri noi și să cunoască oameni noi, să călătorească și să organizeze evenimente, precum competiția de strongman care rămâne preferata lui.

Cosmin are acum 21 de ani și se specializează în Ingineria Mediului la Științe Agricole și Medicină Veterinară. Sportul îi place la nebunie, dar nu ar fi putut face performanță. Își dorea să facă ceva la care e bun și care îi și place. Anul de voluntariat i-a dat o direcție. „Am mers la Ingineria Mediului printr-o pasiune pe care am descoperit-o în timpul voluntariatului. Am mers la o campanie de împădurire și mi-am dat seama că e unul din cele mai plăcute lucruri. Prima întrebare pe care mi-am pus-o a fost: de ce mă simt atât de bine? Și mi-am dat seama: pentru că fac ceva bun pentru mediu.”

Mihaela se gândea inițial că Centrul va organiza în principal evenimente mici – cursuri, seminarii – dar până la urmă au ajuns să organizeze inclusiv un color run şi un festival. Festivalul Folcloristica reuneşte tineri talentaţi şi meşteşugari din tot judeţul, şi asociaţia l-a organizat din nou toamna trecută și îl va face și anul ăsta. „Prin cultură mi se pare că putem să producem mai multă schimbare decât prin orice altceva”, spune Mihaela.

„De vă întrebați care e rețeta succesului”, a scris ea despre reuşitele Centrului în revista pe care a realizat-o împreună cu voluntarii „o să vă spun doar că nu-i nimic special, trebuie doar să le dai încrederea, cadrul şi instrumentele potrivite, pentru a face tot ce le trece prin cap, tuturor celor care îşi doresc să devină voluntari – copii, tineri, profesori, cetățeni.”


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger