Super sucul de portocale care combate afecţiunile cardiace

0

Oamenii de ştiinţă britanici au creat o portocală spaniolă dulce ce conţine pigmenţii roşi dătătoti de sănătate ai portocalei roşii de Sicilia şi despre care spun că va produce un super suc menit să combată o serie de afecţiuni medicale, de la obezitate, la boli cardiace sau la sindromul de intestin iritabil.

 

Flickr/derekGavey

 

Într-un centru de cercetare din Spania cresc primele răsaduri ale portocalei de Valencia, cărora le-au fost adăugate gene pentru pigmenţii portocalei roşii siciliene. Primele portocale din acest soi modificat genetic ar urma să fie produse anul acesta, anunţă cercetătorii de la John Innes Centre din Norwich, Marea Britanie, cei care au condus studiul. Portocalele roşii sunt bogate în antocianine, pigmenţi care imprimă fructelor culorile roşu, purpuriu şi albastru şi despre care se crede că protejează organismul împotriva unei game variate de afecţiuni.

Unele studii au arătat că sucul de portocale roşii poate preveni câştigarea în greutate, altele, care n-au fost încă publicate, vor arăta că un singur pahar de suc de portocale roşii reduce riscurile cardiovasculare într-o mai mare măsură decât sucul “blond” de portocale.

Portocalele roşii sunt foarte greu de cultivat, însă, pentru că au nevoie de perioade cu temperaturi reci chiar înainte de recoltare, ceea ce stimulează producerea de antocianine. Din acest motiv, cultivarea lor este în mare parte restrânsă la Muntele Etna din Sicilia, însă prin transferul de gene pentru pigmenţi roşii portocalei comerciale de Valencia, oamenii de ştiinţă speră să extindă producţia de portocale roşii în Spania şi Brazilia.

În cadrul unui studiu încă nepublicat, dintre 25 de voluntari care au mâncat un mic dejun englezesc complet, cei care au băut jumătate de litru de suc de portocale roşii la masă au prezentat factori de risc semnificativ mai mici pentru afecţiuni cardiace în sânge.

Sursa: Independent

 

Puteţi citi şi:

Super broccoli


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger