Sunteți vegetarian? Nu, sunt flexitarian

8

Fructarieni, vegetarieni și, mai nou, flexitarieni. Numărul acestora din urmă a crescut simțitor în ultima vreme, cel puțin în țările occidentale, arată un articol din The Guardian. Ce sunt însă, flexitarienii? Nimic mai simplu: vegetarieni flexibili. Adică vegetarieni doar când au chef. Vi se pare un curent viabil sau doar o scuză pretențioasă pentru vegetarienii care, din când în când, au chef să lase senvișurile cu tofu pentru o ciorzvârtă de porc?

Termenul de flexitarianism a fost lansat, se pare, la mijlocul anilor 90. După câte s-ar părea, el se definește prin alternarea alimentației vegetariene, cu cea carnivoră. Prin urmare, în frigiderul unui flexitarian se pot găsi atât produse de soia, de pildă, legume și fructe, dar și fripturi sau pește. În condițiile ăn care analiștii anticipează o creștere cu 50% a a numărului de ”vegivori” (cum mai sunt cunoscuți vegetarienii), popularitatea dietei flexibile este cât se poate de explicabile. După șase zile de hrană compatibilă cu principiile alimentare și etice ale vegetarienilor, cea de-a șaptea zi poate fi rezervată unui prânz carnivor. De altfel, flexitarienii se asigură că alimentele pe bază de carne pe care le consumă provin din surse sigure, care nu dăunează mediului înconjurător. Și această nișă are, la rândul ei, propriile taxonomii, în cadrul flexitarianismului existând și așa-numiții ”pescetarieni”, adică cei care consumă în mare parte hrană vegetariană, făcând excepții pentru pește.

Sursa: The Guardian

 

 


8 comentarii

 1. Captain Planet, cauta softul romanesc autocorect si trece textul prin el inainte de publicare. Ai sa ramai surprins cat de bine detecteaza diactritice si alte scapari. Succes!

 2. “se pot gasi produse de soia, de pilda legume si fructe” ?
  “popularitatea dietei flexibile este cât se poate de explicabile”

  niste proof-reading de bun-simt? 😀

 3. Dacă flexitarieni sunt vegetarieni care consumă și carne atunci sunt flexitarian. Deși nu m-aș fi gândit niciodată la crearea unei denumiri pentru oamenii care au o alimentație sănătoasă și variată.
  Cred ca în natură sunt mult mai multe plante si animale comestibile pe care nu le consumăm datorită tabuurilor sociale.Nu vă nici o problemă in a mânca viermi sau insecte, șobolani sau câini, porci sau vaci.Și nu ințeleg vegetarismul motivat moral, pentru că și plantele au același drept la viață. Ce diferență e intre un pom si un porc? Un pom fructifer este curățat de crengi și stropit cu tot felul de pesticide. La fel si un animal este vaccinat și i se administrerază tot felul de medicamente in boxa in care este inghesuit.
  Diferența e că nici un pepene nu ma privit cu ochi mari, umezi si care cereau milă atunci când am infipt cuțitul in el.

 4. Vaiii ce prostii pot sa citesc ..
  Ma, mancati un pic si mereti la padure . Mereti la o plimbare si respirati aer curat. Nu mai faceti din stomacu vostrui un idol la care sa-i oferiti mintea si timpu in halu asta. Si nu mai bagati (sau luati in seama ) termenii astia narozesti. Manci putin si de calitate si nu faci caz din asta.
  Mananci ca sa traiesti si sa ai energie ca sa misti. Nu traiesti ca sa mananci si ca sa faci o pasiune din asta. Ai piedut scopul si in plus cazi victima, am io o vorba pentru astea – momeala pentru fraieri – astia se imbogatesc de pe urma ta.
  Mda, vorbesti cu denumiri dinastea parca ar fi alte specii :)) .
  Ma oameni buni fiti linistiti ma si gasiti-va pasiuni mai utile.
  O data inveti sa mananci si apoi stii toata viata. Nu tre sa faci atatea studii . Te joaca astia pe degete si pentru ca n-ai altceva de lucru pierzi vremea …

 5. Pingback: Flexitariánus: a vega, aki néha húst is eszik » Think Outside The Box

 6. Pingback: Numărul bolnavilor de inimă scade cu 32% în rândul vegetarienilor | TOTB.ro - Think Outside the Box

 7. Pingback: Cercetătorii ne sfătuiesc să devenim demitarieni | TOTB.ro - Think Outside the Box

 8. Pingback: Ar fi întemeiat să interzicem sacrificarea animalelor în scopuri religioase? | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger