Suntem pregătiți pentru o populație de 7 miliarde de oameni?

0

Populația lumii va depăși pragul de 7 miliarde în acest an, astfel că vom fi de două ori mai mulți decât cu doar 50 de ani în urmă. De asemenea, previziunile ONU arată că populația lumii va depăși cifra de 9 miliarde până în 2050 și pe cea de 10,1 miliarde până în 2100.

În următorii 50 de ani, se vor adăuga 2,3 miliarde de oameni, 97% din creștere urmând să se înregistreze în regiunile în curs de dezvoltare. Cifrele sunt mult mai mari decât orice a experimentat planeta din punct de vedere demografic până acum, iar oamenii de știință sunt îngrijorați de impactul surplusului de oameni asupra Pământului.

Mai mult decât atât, creșterea demografică nu va fi egală geografic. Doar în Africa, populația va crește cu 1,1 miliarde de oameni ceea ce înseamnă 49% din creșterea globală până în 2050. Populația se dublează la fiecare 20 de ani în unele părți din Africa, comunitățile având sarcina imposibilă de a ține pasul cu cererea tot mai mare de locuințe, hrană, drumuri, școli și spitale.

În unele țări dezvoltate, precum Japonia sau Germania, rata de creștere va rămâne la fel sau chiar va scădea. În următoarele decenii, aceste națiuni s-ar putea confrunta cu o criză dacă societatea nu va avea suficienți adulți care să aibă grijă de cei bătrâni.

Până în 2050, întreaga lume civilizată va contribui cu doar 3% la creșterea demografică preconizată.

“Deși problemele cu care se confruntă țările în curs de dezvoltare sunt altele decât cele pe care le au de înfruntat țările bogate, într-o lume globalizată, provocările demografice de undeva sunt provocările demografice de peste tot”, spune David Bloom de la Școala Harvard pentru Sănătate Publică.

Creșterea demografică a început să accelereze în jurul anului 1750, odată cu industrializarea. Populația globală a ajuns la 1 miliard în 1800 și la 2 miliarde în 1925. Numerele au crescut dramatic în ultimii 50 de ani de la trei milioane la șapte milioane și au atins culmea la mijlocul anilor 1960 când se îregistra o rată de creștere de 2% pe an.

În același timp, este de așteptat ca speranța de viață să crească de la 69 de ani la 76 până în 2050. Aproximativ un sfert din populația lumii va avea peste 60 de ani atunci, adică dublul proporției de astăzi.

Foto: Reuters

Sursa: International Business TimesLeave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger