Acum peste 500 de milioane de ani, ADN-ul unei creaturi nevertebrate de pe fundul oceanului (rămasă necunoscută) s-a dublat în cantitate, o “eroare” care ar fi declanșat evoluția oamenilor și a multor altor animale, susține un studiu de la Universitatea Dundee din Scoția, citat de Discovery News.
Flickr/CyboRoZ
“Organismele care se reproduc pe cale sexuală au de regulă două copii ale întregului genom, câte una moștenită de la fiecare părinte”, spune co-autorul cercetării, Carol MacKintosh. “Acum 500 de milioane de ani, acest proces a suferit o defecție la un animal nevertebrat, care a moștenit cumva de două ori numărul obișnuit de gene. Într-o generație ulterioară, eroarea s-a reprodus, dublând din nou copiile fiecărei gene”.
Copiile nu erau stabile, susține ea, multe dintre ele dispărând cu rapiditate înainte de apariția oamenilor, însă unele au supraviețuit. Vestea bună este că eroarea genetică a dus la dezvoltarea sistemelor de comunicare celulară, așa că organismul uman este mai tare la integrarea informațiilor decât cele mai deștepte smartphone-uri. Vestea proastă e că erorile de comunicare pot cauza diabet, cancer sau afecțiuni neurologice.
Aflați mai multe detalii pe Discovery News.