Suntem manipulaţi de metafore

0

George W. Bush a ştiut bine ce face cînd a numit ţările pe care urma să le bombardeze “axa Răului”. La fel, cînd Vladimir Tismăneanu vorbeşte despre stînga politică în termeni ca “Diavolul” sau “Diavolul Roşu” îşi calcă în picioare firma de politolog serios, dar ştie că metaforele sunt mai puternice decît limbajul moderat, sec, inexpresiv, dar mai realist.

Toată lumea, nu doar poeţii, politicienii, avocaţii sau ziariştii, bănuieşte că metaforele ne manipulează conştiinţele, dar abia de curînd a fost reconfirmat ştiinţific acest fapt. Într-o serie de cinci experimente, Paul Thibodeau şi Lera Boroditsky de la Stanford University au arătat cît de influente sunt metaforele şi cum ne modifică într-o clipă felul în care percepem o situaţie.

Thibodeau şi Boroditsky au rugat 1482 de studenţi să citească unul din cele două rapoarte asupra criminalităţii dintr-un oraş, urmînd ca după aceea să sugereze soluţii. În primul raport, criminalitatea era descrisă ca „o fiară sălbatică ce-şi caută prada prin oraş” şi care „stă la pîndă în cartierele noastre”. După ce au citit aceste cuvinte, 75% dintre studenţi au propus soluţii care presupuneau întărirea forţelor poliţieneşti sau creşterea pedepselor: implicarea Gărzilor Naţionale sau construirea mai multor închisori. Doar 25% au propus reforme sociale, precum îmbunătăţirea educaţiei, a sistemului de sănătate mintală etc.

Al doilea raport era identic, cu o singură diferenţă: criminalitatea era descrisă ca „un virus ce infectează oraşul”, „o epidemie”. După ce au citit acest raport, doar 56% dintre subiecţi au propus ca soluţie întărirea poliţiei şi a pedepselor, iar 44% au propus reforme sociale.

Studiul pare să confirme teoria lingvistului George Lakoff, care spune că metaforele sunt centrale pentru felul în care gîndim şi vedem lumea. Această teorie a fost adoptată de Democraţii americani şi a fost folosită de aceştia în dezbaterile politice din ultimii 20 de ani. Ideile Conservatorilor, spunea Lakoff, sunt o dezvoltare a metaforei „naţiunii ca o familie mare”. Această viziune – falsă, spun Democraţii – explică de ce Conservatorii au un set de credinţe arbitrare şi contradictorii (sunt împotriva avortului şi în acelaşi timp pentru pedeapsa cu moartea etc.)

FOTO: REUTERS

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger