Suntem mai oneşti cînd ne simţim priviţi

0

Onestitatea e fragilă şi trebuie întărită mereu, atît dinăuntru, cît şi din exterior. Comportamentul etic depinde mult de privirea celorlalţi. Uneori nu e nevoie decît de sugestia acestei priviri.

Pierrick Bourat, un student la facultatea de filozofie a Universităţii din Sydney, le-a prezentat unui grup de 90 de oameni două poveşti despre încălcarea rrgulilor morale: falsificarea unui CV şi păstrarea unui portofel găsit. Jumătate dintre subiecţi au citit poveştile pe o foaie decorată cu ochi desenaţi şi cealaltă pe una decorată cu flori. Cei care au primit „ochii” au fost mult mai dezaprobatori faţă de comportamentele imorale descrise. Acelaşi experiment a fost făcut într-o ceainărie unde plata consumaţiei se face la sfîrşit, prin introducerea banilor într-o cutie. Cutiile cu ochi desenaţi au avut mai mult succes decît celelalte.

Explicaţia cea mai simplă e că imaginea unor ochi care ne privesc declanşează un mecanism mental primar, dezvoltat evolutiv pentru ca oamenii să fie mai sensibili la impresia pe care le-o lasă celorlalţi. Religiile ar fi forme mai complexe ale acestui mecanism. Ideea că există o fiinţă mai puternică decît noi, care vede tot ce facem şi recompensează sau pedepseşte, ne-ar creşte dorinţa de cooperare socială. Unele experimente făcute în corelaţie cu această teorie au demonstrat că ne comportăm mai cinstit dacă ni se spun sau avem în faţă cele 10 porunci şi că jurămîntul pe Biblie la tribunal are efect real.

Întrebarea impusă de aceste teorii este: dacă religia, acest sistem de supraveghere atît de puternic, va dispărea, cu ce am putea-o înlocui?

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger