Suntem mai gălăgioși decât păsările și le punem pe fugă

0

Oamenii sunt gălăgioși prin tot ceea ce fac și păsărilor nu le place acest lucru. Unele dintre ele ”schimbă canalul” pentru a face față zarvei, iar altele, pur și simplu, ”împachetează” și se mută cât mai departe. Acestea sunt concluziile unui studiu care a analizat comportamentul zburătoarelor dintr-o zonă cu activitate economică intensă.

 

Studiul a apărut în publicația PLoS ONE și arată că strategia mutării este cât se poate de reală mai ales în cazul păsărilor cântătoare mari, precum tangaraua vestică, ale cărei sunete de joasă frecvență sunt complet acoperite de zarva umană. Concluziile studiului nu sunt importante doar pentru cunoașterea comportamentului păsărilor; unele dintre păsări joacă un rol necesar în împrăștierea semințelor pentru copaci precum pini și stejari (gaița, spre exemplu). Plecarea lor poate aduce necazuri serioase dezvoltării pădurilor, vegetației.

Dar despre ce fel de zgomot vorbim, de fapt? Căci pasionații de drumeții și excursii prin păduri nu pot vorbi chiar atât de tare sau de mult! Studiul arată că zgomotul care deranjează păsările este produs de om, dar în alt sens: vine de la utilaje, echipamente industriale, compresoare, conducte, uzine etc., aflate în regiuni care sunt habitat natural al păsărilor (precum în cazul exemplului studiat de autorii cercetării, zona Rattlesnake Canyon din nordul New Mexico). Acestora li se adaugă motociclete sau autovehicule de teren zgomotoase. Autorul principal al studiului, Clinton Francis (de la centrul National Evolutionary Synthesis din Durham, Carolina de Nord), a afirmat că  păsările cântătoare mai mari sunt obligate să se mute tot mai departe de sursele de zgomot pentru că, efectiv, nu se mai aud unele pe altele.

Zgomotele produse de echipamente precum cele enumerate mai sus sunt de joasă frecvență și mai constante decât sunete din natură. Așa că, chiar dacă tangaraua și gaița sunt mai gălăgioase decât vrăbiuțele sau cintezele, cântecele lor pe frecvențe joase nu pot face față zgomotului unui compresor. Pasul următor al echipei de cercetători este de a afla dacă și păsări care locuiesc în alte medii, cu alte tipuri de zgomote, urmează același tipar al mutării. ”În cazul New Mexico, zgomotul era legat de exploatare petrolieră și a gazului. Urmează să vedem dacă păsările reacționează la fel și în cazul zgomotului produs de zone urbane, de trafic și, în general, prin alte mijloace specific umane”, a punctat Clinton Francis.

 

Sursa și foto: Discovery News


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger