Suntem cu toţii invitaţi să descifrăm papirusuri

0


Sute de mii de fragmente din papirusuri, recuperate acum un secol din groapa de gunoi a unui oraş egiptean, au fost postate online, aşteptând să fie traduse prin aportul “inteligenţei colective.” Până acum, au fost decriptate fragmente dintr-o evanghelie “pierdută”, dialoguri ale lui Platon sau scrisori ale lui Epicur.

Scrise în greacă, într-o perioadă în care Egiptul se afla sub ocupaţie grecească, textele cuprind de la literatură, până la scrisori, reţete şi mici bârfe, toate colectate acum pe site-ul Ancient Lives. Muntele de papirusuri a fost descoperit în 1896 la Oxyrhynchus, iar până acum învăţaţii n-au tradus decât 2% din ele. Multe dintre aceste papirusuri nu au mai fost citite de mai bine de o mie de ani, spun cei de la University of Oxford, care coordonează proiectul de traducere colectivă. “Ne-am gândit că a venit momentul să cerem nişte ajutor,” spune Chris Lintott, de la Oxford.

Vizitatorii site-ului Ancient Lives pot vedea imagini cu diferite fragmente din texte, iar la fiecare clic pe un caracter anume este disponibil un câmp ce poate fi completat cu versiunea de transcriere a utilizatorului. Pagina este prevăzută cu unelte de recunoaştere a caracterelor, pentru a le uşura voluntarilor munca de asociere a simbolurilor cu literele alfabetului latin. Odată transliterarea definitivată pentru un document, computerul verifică dacă traducerea a fost realizată de un specialist. Dacă nu, aceasta va fi trimisă echipei de papirologi care supraveghează acest proces de decodare.

Până acum, au fost descoperite fragmente necunoscute înainte din aşa-numita “evanghelie pierdută”, unde Isus este descris ca alungând demoni, scrisori ale filosofului Epicur, câteva dialoguri ale lui Platon, un papirus semnat de filosoful şi poetul Empedocle, în care tratează anatomia ochiului, o piesă pierdută a lui Euripide şi alte câteva semnate de Aristofan.

De marţi, când a fost lansat site-ul, vizitatorii au descifrat peste 100.000 de caractere.

 

Foto: Ancient Lives

Sursa: Discovery News

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger