Sunt tinerii mai egocentrici?

2

O bîrfă mai veche a adulților – adică a celor peste 29 de ani, după definiția UE- spune că tinerii (15-29) sunt mai preocupați de ei înșiși, mai ego-obsedați și că în timp această tendință se diluează. Dar e adevărat? Un studiu mai ciudat și foarte vechi a încercat să dea un răspuns.

Pînă în ultimele decenii, cercetătorii aveau o libertate mai mare în lucrul cu oamenii. Îi puteau supraveghea în mediul lor (vezi comedia suedeză Kitchen Stories) sau îi manipulau fără mari bătăi de cap, ca în experimentul Cei trei Hristoși din Ypsilanti, în care un psihiatru a pus în aceeași cameră trei pacienți care se credeau Isus și le-a înregistrat conversațiile și interacțiunile. Genul acesta de experiment a fost interzis deși el continuă nestingherit în emisiuni de tip Big Brother. Cercetările psihologice se fac acum în medii artificiale și de aceea valoarea lor e de multe ori contestată, reacțiile subiecților nefiind întotdeauna aceleași pe care le-ar fi avut într-un mediu mai natural.

În 1938, un grup de psihologi au vrut să testeze prejudecata conform căreia tinerii sunt preocupați mai mult de ei înșiși. Psihologii s-au ascuns sub paturile studentelor dintr-un colegiu de fete în timpul ceaiurilor dansante, au tras cu urechea în fumoare, în spălătorii și le-au ascultat conversațiile telefonice.

La acestea s-au adăugat observații făcute în camere de așteptare și în holurile hotelurilor, în tramvaie și în restaurante. Subiecții erau urmăriți, fără să aibă nici oidee, pe stradă și în magazine. Conversațiile lor erau transcrise verbatim, pe loc.

Rezultatul cercetării a fost publicat în Journal of Social Psychology și se intitula Egocentricitatea în conversațiile adulților. Concluzia studiului era destul de clară: stilul comunicării nu se schimbă substanțial pe măsură ce înaintăm în vîrstă. Și tinerii și cei mai puțin tineri vorbesc la fel de mult sau de puțin despre ei înșiși, măsura dînd-o personalitatea individuală și nu vîrsta.


2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger