Sunt telefoanele mobile vinovate pentru distrugerea coloniilor de albine?

14

In ultimii ani s-a observat ca, mai pe tot globul, apar probleme legate de coloniile de albine care, din motive necunoscute, au inceput sa dispara. Problema este considerata una extrem de serioasa si discutata atat de oamenii de stiinta cat si de politicieni. Chiar si Parlamentul European a avut un raport special pe aceasta problema anul trecut. Dar, conform publicatiei Telegraph, cercetatorii din India au gasit o posibila explicatie pentru aceasta problema: telefoanele mobile.

Cercetatorii de la Universitatea Panjab din India spun ca au descoperit ca aceste probleme cu coloniile de albine pot fi puse in legatura directa cu radiatiile cauzate de telefoanele mobile folosite de oameni.

Ei au testat aceasta teorie printr-un experiment, in care au pus telefoane mobile pe un stup de albine si au conectat aceste aparate la o sursa de electricitate pentru 15 minute, de doua ori pe zi. Pe un alt stup au instalat un alt telefon mobil, fara insa ca acesta sa funtioneze.

Rezultatele au fost interesante. Dupa trei luni, stupul cu telefoanele active a avut o reducere drastica – cu peste 50%- in ce priveste numarul de oua depuse de “regina”, iar albinele au incetat sa mai produca miere. Totodata, mai multe albine “lucratoare” au incetat sa se mai intoarca in stup.

Studiul este insa contrazis de Asociatia Crescatorilor de Albine din Marea Britanie. Acestia spun  ca exista colonii functionale in zona Londrei, fara ca ele sa fie afectate de “poluarea electromagnetica” cauzata de metropola. Ei cred ca trebuie gasite alte motive pentru explicarea acestui fenomen.

Trebuie mentionat ca, la nivelul Europei, tocmai in Marea Britanie dispar cel mai repede si mai vizibil albinele, iar guvernul londonez cheltuieste anual 10 milioane de lire sterline pentru a afla motivele acestui fenomen.

Foto: Reuters

Sursa: The Telegraph

Tags:14 comentarii

 1. Sunt convins ca nu din cauza telefoanelor mobile. Probabil din cauza ca Marea Britanie fiind foarte monitorizata (am auzit ca sunt foarte multe camere de luat vederi) albinele simt ca le este violat spatiul intim si isi fac bagajele si pleaca. Simplu ca buna ziua.

 2. De doua ori am vorbit la telefon in stupina, de fiecare data am fost atacat foarte agresiv (m-a intepata la ochi). Mentionez ca am stupina de 11 ani, lucrez frecvent fara masca, niciodata nu am fost intepat in zona fetei decat in cele doua cazuri. Poate este coincidenta dar inclin sa cred ca nu.

   • lasa Cristi ca tu esti destept si o sa te descurci si fara ele. nu aici pe pamint, desigur… oricum banuiesc ca ai multe familii de albine…

   • Una sunt frecventele radio de 100 Mhz si alta sunt frecventele GSM de 900, 1800 sau 2100 Mhz.

    Pentru cine nu stie, la 2450 Mhz functioneaza cuptoarele cu microunde.

    Cine vrea sa contribuie la statistica, sa-si bage un pic capul in cuptor.

 3. Undele emise sunt foarte periculoase, in special cele emise de antenele montate pe stalpi.
  Efectele nocive sunt ingnorate din cauza presiunii enorme din parte firmelor de telefonie mobila.
  Mai sunt si ignorantii care se declara multumiti de bneficiile telefoniei mobile si ignora aspectele negative.

 4. Am vazut un documentar serios despre aceasta foarte grava problema. Daca teoria cercetatorilor indieni ar fi adevarata, atunci numarul albinelor din coloniile de albine aflate in zonele fara acoperire cu semnal, nu ar trebui sa scada. Din pacate, numarul albinelor scade chiar si in zonele extrem de izolate. Am vazut chiar intr-o zona agrara din China (fara acoperire cu telefonie mobila atunci cand era filmat documentarul), o zona unde se cultiva un soi foarte apreciat de mar verde, oamenii polenizau manual pomii cu niste pamatufuri. Munceau in livada respectiva sute de oameni o luna fara pauza, ca sa faca ceea ce facea natura singura inainte. Acolo disparusera albinele cand in jurul zonei respective se construisera combinate chimice si alte fabrici poluante iar pe campuri se stropea din belsug cu pesticide tari si cu toate ca se incercase reaclimatizarea albinelor cu importuri de colonii din Australia, au disparut si acelea. Mai mult, sunt si zone izolate din America de Nord unde nu e acoperire la mobil si nici industrii poluante in imediata apropiere, dar dispar coloniile de albinele cu o rata infricosatoare.
  Eu cred ca explicatiile sunt mult mai complexe (si americanii au crezut initial ca e vorba de un virus) si sunt convins ca nu exista o singura cauza a disparitiilor ci un cumul de cauze. Oricum, analizele facute pe albinele din coloniile pe cale de disparitie (si nu numai pe acelea), au aratat ca albinele sufereau de o gramada de boli si destule dintre ele prezentau chiar distrugeri de ADN ca acelea induse de radiatiile nucleare, razele X sau compusii toxici de metale grele.
  Documentarul respectiv se incheia cu o profetie apocaliptica, fara albine, dipare aproape tot ce inseamna flora iar dintre plantele comestibile de cultura, raman doar cateva care se autopolenizeaza. Fara albine, urmeaza o foamete cumplita generalizata si apocalipsa pe pamant. Printre altele, nu mai sunt nici fructe nici legume. Sa ne ajute Dumnezeu sa nu patim asta!

 5. Pana acum singurul factor care a fost determinat ca avand legatura cu CCD(Colony Collapse Disorder) este un virus cunoscut sub denumirea de Israeli Acute Paralysis Virus (IAPV).
  Totusi nu s-a putut dovedi ca IAPV este singura cauza a CCD, dar a fost identificat la toate familiile suferinde de CCD. O posibila explicatie ar fi aceea ca CCD este provocat de IAPV in corelatie cu alti factori de stres. La ora actuala se fac cercetari pentru a verifica aceasta ipoteza.

 6. Pingback: Micutul creier al albinelor proceseaza datele mai repede decat un computer » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger