Sunetul, îmblânzitorul focului

0

Cercetătorii de la DARPA inventează noi metode de stingere a incendiilor, iar una dintre cele mai recent prezentate se foloseşte de puterea sunetului pentru a domoli flăcările şi a le stinge. Metoda îşi va dovedi utilitatea în cazul incendiilor de interior, de mici dimensiuni.

 

 

DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency – SUA) a prezentat un sistem de „pereţi de sunet”, parte dintr-un program mai amplu, numit “Instant Fire Suppression”, care reuşeşte să stingă un foc de dimensiuni mici. În clipul de mai jos (video 1), se vede cum focul este controlat de câmpul acustic creat prin utilizarea sunetului. Practic, sunetul creşte viteza aerului, care micşorează, apoi, spaţiul în care arde flacăra apărută în urma unei combustii (se reduc limitele între care se întinde flacăra). Odată acest spaţiu redus, stingerea flăcării devine mai uşor de făcut.

Sunetul nu trebuie să fie extrem de puternic pentru a-şi îndeplini misiunea, ceea ce face sistemul perfect pentru a fi utilizat în incendii de interior, cum ar fi urgenţele apărute în avioane sau pe vapoare. De altfel, acesta este şi scopul invenţiei, de a fi folosită la incendii de mici dimensiuni, de interior; în cazul incendiilor de pădure, de vegetaţie, apărute în aer liber, din păcate sistemul nu poate fi folosit – cel puţin, nu încă. Cercetătorii de la DARPA au mai prezentat şi alte metode de controlare a focului – spre exemplu, cu ajutorul unui câmp electric (video 2); acum, ei speră să găsească soluţii pentru a transpune sistemele la scară mare, în aşa fel încât invenţiile lor să poată fi utilizate pentru incendii de proporţii.

 

 

 

Sursa: Wired

Foto: PhotographyReal


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger