Summitul climatic de la Cancun s-aîncheiat printr-un acord

2

Discuțiile din Cancun, Mexic, au ajuns la un acord privind înfrânarea încălzirii globale, care include și un fond pentru țările în curs de dezvoltare. Națiunile participante au subscris la o serie de texte de compromis întocmite de gazdele mexicane, în ciuda opoziției Boliviei. Documentele care au fost schițate spun că este nevoie de o reducere mai semnificativă a emisiilor poluante, însă nu stabilesc un mecanism de atingere a țintelor fixate de țări.

Rezistența unor țări față de protocolul de la Kyoto a fost un obstacol în timpul ultimei săptămâni de negocieri din cadrul summitului de la Cancun, scrie BBC News. Cu toate acestea, diplomații au găsit o soluție de compromis. Un fond de investiții urmează să asigure 100 de miliarde de dolari anual până în 2020 pentru a proteja națiunile sărace împotriva impacturilor climatice și a le asista în reducerea amprentei de carbon. Un nou comitet de adaptare va sprijini țările pe măsură ce acestea aplică planurile de protejare a climatului.

Totodată, acordul din Mexic a proiectat și finanțările pentru țările în curs de dezvoltare în vederea reducerii despăduririlor, însă înțelegerea la care s-a ajuns este mult mai săracă decât cea pe care și-o doreau multe țări anul trecut, la summitul de la Copenhaga, și pe care încă și-o doresc. Și asta pentru că rămân semne de întrebare privind măsurile pe care le include, printre care și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, mai exact dacă acestea vor avea în spate constrângeri legale.

„La nivel general, am trecut mai departe de Copenhaga – acum putem lăsa în spate acea stafie –, este o altă, un alt tonus”, s-a pronunțat Tara Rao, consultant al organizației de mediu WWF. „Există destule lucruri [în cadrul noului acord] cu care să putem lucra până la întâlnirea de anul viitor din Africa de Sus pentru a obține acolo o înțelegere privind constrângerile legale”. Alți specliaști spun că „regimul climatic multilateral” a ajuns din nou la un echilibru și că instituirea unor norme legale a devenit acum obiectivul suprem.

Cu toate acestea, acțiunile diplomatice din culise, scrie publicația britanică, s-a asigurat ca toate țările participante la summit să fie împăcate. Rusia și Japonia și-au asigurat o posibilă portiță de evitare a extensiei protocolului de la Kyoto care să le oblige legal să-și reducă emisiile poluante, deși există și asigurări că protocolul mai sus amintit va avea un viitor eficace – una dintre principalele cereri ale țărilor în curs de dezvoltare, care nu se consideră responsabile pentru încălzirea climatică produsă de mâna omului.

Fondul de investiții stabilit la Cancun – Green Climate Fund – va avea în primă fază Banca Mondială pe post de administrator, la cererea Statelor Unite, a UE și a Japoniei, prefigurându-se un nou organism care să mențină echilibrul între țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare. În cazul acestora din urmă, măsurile pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră vor fi supuse unor verificări internaționale doar atunci când sunt finanțate din bani occidentali – o prevedere a noului acord care pare să satisfacă atât China, care și-a exprimat îngrijorarea față de astfel de proceduri de verificare –, cât și SUA, care le-au cerut.

De cealaltă parte, Bolivia a găsit deficiențe atât în ceea ce privește elementele acordului, cât și în ceea ce privește construcția textelor, formulate în urma unor discuții private dintre grupuri mici de țări. „Ce ne îngrijorează pe noi e că va fi formulată o listă [cu promisiunile pe care țările le-au făcut în privința reducerii emisiilor poluante]și nu va fi vorba de angajamente asumate sub umbrela protocolului de la Kyoto”, a spus șeful delegației boliviente, Pablo Solon. „Vorbim de o [reducere combinată]a emisiilor de 13-16%, iar asta înseamnă o creștere [a temperaturii globale]la peste 4 grade Celsius. În mod responsabil, nu putem accepta asta – ar însemna să acceptăm o situație pe care președintele meu a numit-o ecocid sau genocid”.

La rândul lor, și alte țări, precum alte state care fac parte din grupul latin-american de aripă stângă și Arabia Saudită, și-au exprimat obiecțiile față de noul acord, însă până acum nici una dintre ele nu și-a indicat respingerea față de textele formulate.

Foto: Mesaj Greenpeace cu ocazia summitului de la Cancun/EPA

Citiți și:

Wikileaks: Cum au manipulat SUA sprijinirea acordului climatic de la Copenhaga

Dispute între ţările bogate şi cele sărace pe tema Protocolului de la Kyoto

Tags:2 comentarii

  1. Pingback: Încalzirea globală – o catastrofă provocată de om sau o fluctuaţie normală a climei? » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger