Summit-ul climatic anual al ONU s-a încheiat fără un plan ambițios pentru planetă

0

Summit-ul ONU pe teme de climă de la Katowice, în Polonia s-a încheiat ieri după două săptămâni de negocieri și dezbateri despre cum pot fi atinse țintele de reducere a emisiilor stabilite la Paris, în 2015. Summit-ul s-a încheiat cu un acord prea puțin ambițios care nu garantează limitarea creșterii temperaturii medii globale.

Personalități din domeniile științei, economiei și climei au declarat, în acest context, că trebuie luate mult mai multe măsuri și cât mai repede pentru a evita efectele periculoase ale schimbărilor climatice.

Nicholas Stern, fostul economist șef al Băncii Mondiale, a declarat: “E clar că progresul pe care îl facem este neadecvat, având în vedere scara și urgența riscurilor cu care avem de-a face. Ultimele date arată că emisiile de dioxid de carbon sunt în creștere. O cale mai atractivă, curată și eficientă pentru dezvoltarea economică și reducerea sărăciei încă este în mâinile noastre”.

Johan Rockstorm, director la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Schimbărilor Climatice, a declarat: “Cea mai mare îngrijorare a mea este că conferința ONU a eșuat în a alinia ambițiile cu știința. Continuăm să urmăm o cale care ne va duce la un nivel foarte periculos de încălzire cu 3-4 grade Celsius în acest secol. Fenomenele meteo extreme lovesc deja oamenii de pe planetă, la doar o încălzire cu 1 grad Celsius”.

Summit-ul de două săptămâni din Polonia s-a încheiat fără un răspuns la întrebarea referitor la creșterea țintelor pentru guverne de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.  Statele lumii se vor întâlni anul viitor din nou, urmând o tradiție care a început în 1992 când a fost semnată Convenția Cadru a ONU privind Schimbările Climatice.

De atunci, dovezile privind schimbările climatice au continuat să se adune, iar cercetătorii au eliminat cauzele naturale ca fiind motivul lor. În schimb, e clar că încălzirea planetei este cauzată de activiatea umană, mai exact prin arderea combustibililor fosili.

Pe baza ținelor actuale de reducere a emisiilor, planeta se îndreaptă către o creștere a temperaturii medii globale cu 3 grade Celsius. În octombrie, cel mai important grup de cercetători pe climă, Grupul Interguvernamental pe Schimbări Climatice – a avertizat că și o încălzire cu 1.5 grade Celsius ar cauza secete, inundații, furtuni și valuri de căldură.

Sursa: The Guardian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger