După ce a anunțat, recent, că vrea să devină una dintre primele țări din lume care va renunța la combustibilii fosili, însă fără a preciza un termen limită în acest sens, Suedia își asumă acum angajamentul de a renunța complet la amprenta de carbon până în 2045, printr-un plan publicat de comitetul parlamentar responsabil cu politice de mediu, scrie businessGreen. Comitetul este susținut de șapte din cele opt partide aflate în prezent în parlament, partidul Democrații Suedezi, care a obținut doar 13% din voturi la alegerile din 2014, nefiind reprezentați în comitet.
Statul nordic spune că și-ar putea reduce emisiile cu efect de seră interne cu cel puțin 85% față de nivelurile din 1990 și că restul de 15% va fi completat prin susținerea unor proiecte de reducere a emisiile din afara țării. Provocarea va fi generarea de investiții în economia cu amprentă scăzută de carbon, potrivit vicepremierului Asa Romson, de la Partidul Verde.
„Dispunem de toată tehnologia de care avem nevoie pentru a renunța în proporție de 100% la combustibilii fosili”, a spus ea pentru publicația locală Svenska Dagbladet. „Nu avem însă și o piață pentru asta. Momentan, nu avem o economie care să ne permită așa ceva”. Guvernul va publica propunerile legislative integrale luna viitoare, în iunie urmând să fie furnizate mai multe detalii privind planurile pentru atingerea obiectivului ambițios.
Suedia anunțase dinainte că va investi pe parcursul acestui an aproape 500 de milioane de euro în măsuri climatice, printre care se numără și sprijinirea unui număr mare de tehnologii verzi. Toamna trecută, statul nordic anunța că numai energia solară, spre exemplu, se va bucura de o creştere bugetară de 800%. Suedia îşi obţine deja două treimi din electricitate din surse ce nu folosesc combustibili fosili (hidroenergie, energie nucleară), urmând să se concentreze pe dezvoltarea energiei eoliene şi pe transformarea industriei transporturilor într-un domeniu mai sustenabil. Bugetul crescut care va fi alocat energiei regenerabile vine din taxe mai mari impuse industriei petrolului şi combustibililor fosili.
Totodată, Suedia îşi va închide uzinele nucleare, în special din cauza faptului că sunt învechite, şi va investi, în reţele electrice inteligente, tehnologie modernă de stocare a energiei curate, subvenţii pentru maşinile verzi, în strategii de adaptare climatică şi în renovarea şi amenajarea clădirilor rezidenţiale pentru a le face mai eficiente din punct de vedere energetic.