Suedia vrea să devină prima naţiune din lume fără combustibili fosili

0

Statul suedez are ambiţia de a deveni primul din lume care să se bazeze exclusiv pe energie regenerabilă, scrie publicaţia The Ecologist. Potrivit acesteia, Suedia a anunţat că va cheltui 546 de milioane de dolari pe acţiuni şi măsuri pro-energie regenerabilă şi care să combată schimbările climatice, începând din anul următor.

Scopul final al Suediei este să devină prima ţară din lume care să pună capăt, complet şi definitiv, dependenţei de combustibilii fosili. Numai energia solară, spre exemplu, se va bucura de o creştere bugetară de 800%, în acest scop. Capitala Suediei, Stockholm, vrea să devină independentă energetic, cu ajutorul resurselor regenerabile, până în anul 2050. Suedia îşi obţine deja două treimi din electricitate din surse ce nu folosesc combustibili fosili (hidroenergie, energie nucleară), urmând să se concentreze pe dezvoltarea energiei eoliene şi pe transformarea industriei transporturilor într-un domeniu mai sustenabil. Bugetul crescut care va fi alocat energiei regenerabile vine din taxe mai mari impuse industriei petrolului şi combustibililor fosili.

Suedia îşi va închide uzinele nucleare, în special din cauza faptului că sunt învechite, dar nu se preconizează a fi înlocuite cu alte structuri similare, ceea ce întăreşte poziţia guvernului suedez că vrea să joace totul pe cartea energiei regenerabile. Statul nordic va investi totodată în reţele electrice inteligente, tehnologie modernă de stocare a energiei curate, subvenţii pentru maşinile verzi, în strategii de adaptare climatică şi în renovarea şi amenajarea clădirilor rezidenţiale pentru a le face mai eficiente din punct de vedere energetic. Anunţul Suediei vine la scurt timp înaintea conferinţei ONU pe probleme climatice care va avea loc la Paris, luna viitoare.

Sursa, foto şi mai multe detalii: True Activist


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger