La 3 septembrie, guvernul suedez a anunțat că va acorda rezidență permanentă oricărui dintre cele două milioane de refugiați sirieni care vine în Suedia să scape de violența și războiul din țara lui. Asta face din statul scandinav prima și singura țară din Uniunea Europeană care adoptă o asemenea politică de deschidere a ușilor pentru sirieni, scrie PolicyMic. Potrivit purtătoarei de cuvânt a Agenției pentru Migrație din Suedia, Annie Hoernblad, “agenția a luat această decizie pentru că crede că violențele din Siria nu vor lua sfârșit în viitorul apropiat”.
Foto: Wikipedia
În ultimul an, Suedia a acordat deja rezidență permanentă pentru jumătate din refugiații sirieni care i-au trecut granițele, cealaltă jumătate primind permise de ședere de trei ani. Noul acord internațional face ca cei aproximativ 8.000 de sirieni care primiseră anterior permise de ședere temporară să primească rezidență permanentă. În plus, toți refugiații vor avea dreptul să-și aducă familiile cu ei. Deși noua decizie îi afectează direct pe sirienii care au căutat deja refugiu în Suedia, și noii veniți urmează să beneficieze de această schimbare.
Un jurnalist freelancer suedez, Sven Hultberg Carlsson, spune pentru PolicyMic că această mișcare nu e surprinzătoare pentru Suedia. “Avem o istorie de deschidere a granițelor în timpul conflictelor”, spune el, cu precizarea că rolul Suediei în timpul războiului din Irak ar fi fost uluitor. “Există cifre incredibile care arată că un orășel din Suedia numit Södertälje a acceptat mai mulți refugiați din Irak decât SUA și Canada la un loc”. Nici acum lucrurile nu stau diferit, aproape 15.000 de refugiați trecând granițele Suediei din 2012 încoace, transformând-o în țara care acceptă cel mai mare număr de oameni în căutare de azil, alături de Germania. Aflați mai multe pe PolicyMic.
Un comentariu
Iată de ce Danemarca a trebuit să îşi închidă temporar căile de acces dinspre Germania. Danezii au fost pur şi simplu inundaţi de “refugiaţii” sirieni care goneau spre Suedia. Am pus cuvântul refugiaţi între ghilimele pentru că eu îi consider imigranţi. Refugiaţi au fost, de exemplu, sârbii care au plecat din Croaţia în timpul războiul. Au plecat în Serbia sau în prima ţară vecină în care nu era război. Şi-au dorit în fiecare clipă să se întoarcă la casele lor, în patria lor. Şi sunt multe alte exemple de refugiaţi în adevăratul sens pe care îl are acest cuvânt.