Suedia e cea mai puțin religioasă țară din Occident

0

Aproape opt din 10 suedezi s-au declarat fie “nereligioși”, fie “atei” într-un studiu global care a tras concluzia că țara nordică este cel mai puțin religios stat din Vest, scrie The Local. Credința suedezilor contrastează puternic cu convingerile marii majorități a naționalităților lumii, peste șase din 10 oameni din 65 de țări declarându-se “religioși”. Studiul a fost realizat de firma de sondaje WIN/Gallup International, care a intervievat 63.398 de oameni.

 

 

Doar China, Hong Kong și Japonia având un procent mai mare de atei decât Suedia. “E puțin surprinzător, pentru că avem o mulțime de membri”, a spus pentru The Local directorul de comunicare al Bisericii Suedeze, Gunnar Sjöberg. “Dar să fii membru nu are de-a face doar cu convingerile tale personale. Mulți suedezi sprijină munca socială pe care o facem noi, acesta fiind unul dintre motivele pentru care avem mulți membri. Oamenii știu că avem nevoie de biserică în Suedia, chiar dacă ei nu sunt credincioși”. La nivelul întregii Europe Occidentale, cinci din 10 oameni s-au declarat  “nereligioși” sau “atei convinși”.

În Suedia există peste 3.500 de biserici, iar Svenska Krykan (Biserica Suedeză) susține că are 6,3 milioane de membri într-o țară cu 10 milioane de locuitori. Înainte de 1996, copiii ai căror păriți erau membri ai Bisericii Suedeze erau înscrși automat ca membri la naștere. Însă potrivit datelor guvernamentale, doar 5% dintre suedezi merg constant la biserică, iar unul din trei cupluri care se căsătoresc aleg cununia civilă în locul celei religioase. Religia creștină joacă însă în continuare un rol cultural în viața suedezilor, tradiții precum Lucia (când copiii se îmbracă în sfânta cu acest nume) fiind în continuare populară. Totodată, potrivit lui Sjöberg, rugăciunea este practicată în continuare. Pe de altă parte, numărul moscheelor și al sinagogilor este în creștere grație numărului mare de imigranți care au venit în ultimii ani în Suedia din Orientul Mijlociu.

La nivel global, Thailanda a reieșit drept cea mai religioasă țară, nouă din 10 respondenți declarându-se credincioși. Locul doi a fost împărțit de Bangladesh, Georgia și Maroc. Potrivit președintelui Asociației Internaționale WIN/Gallup, Jean-Marc Leger, religia încă domină viețile majorității cetățenilor globali. “Putem vedea că numărul oamenilor care se consideră religioși este de fapt relativ ridicat. Mai mult, având în vedere că tineretul religios din ziua de azi este în creștere, putem deduce că numărul oamenilor care se vor considera religioși va continua să crească”.

 

Puteți citi și:

Islamul ar putea deveni cea mai mare religie a lumii după 2070

În Danemarca scade numărul de copii botezați conform tradiției creștine

Cum se reconvertesc bisericile abandonate ale Europei de Vest


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger