Suedia ar putea cumpăra gunoiul României

6

Iată că și un sistem perfect de reciclare poate crea probleme: Suedia, unde doar 1% din deșeurile menajere ajung la gropile de gunoi, reciclează tot restul, obținând astfel energie electrică și termică. De curând însă, proviziile de gunoi s-au terminat, iar Suedia vrea să cumpere gunoiul altor țări. România este și ea în cărți.

Dacă media deșeurilor care sfârșesc la groapa de gunoi este, pentru Europa, de 37%, Suedia a ajuns la recordul de 1%. În această țară, reziduurile sunt transformate în compost sau reciclate și folosite pentru încălzire și curent electric. Arderea gunoaielor este folosită pentru încălzirea locuințelor sau pentru a crea surse alternative de electricitate. Astfel, emisiile de gaze au scăzut considerabil.

Pe lângă toate aceste benficii, sistemul aproape perfect de reciclare are și el carențele lui: Suedia a declarat de curând că nu mai are destul gunoi, cât să acopere necesitățile energetice. Prin urmare, potrivit Catarinei Ostlund, consilier de la Agenția de Protecție a Mediului din Suedia, țara lor intenționează să achiziționeze circa 800.000 de tone de gunoi din alte țări. Printre candidații la această ofertă de nerefuzat se numără vecinii din Norvegia, ”defavorizați” însă de faptul că au un sistem de management al deșeurilor destul de eficient. Astfel, statul suedez ia în considerare cumpărarea gunoiului de la țări care nu se descurcă deloc bine la reciclare, având procente mari și foarte mari de reziduuri care sunt aruncate la gropile de gunoi. Alături de Bulgaria, Italia și țările baltice, România se află printre favoriți. ”Sperăm să putem cumpăra gunoiul din Italia sau din România ori Bulgaria, pentru că acolo se aruncă încă foarte mult la groapă. În aceste țări, nu există centre de incinerare și nici de reciclare, astfel încât au nevoie de o soluție pentru propriile deșeuri,” a mai spus Ostlund, citată de PhysOrg.

Sursa: PhysOrg

Foto: Inhabitat


6 comentarii

  1. Nu prea cred in aceasta stire, mai degraba cred ca vor sa ne bage pe gat ca pe o prajiturica gunoaiele lor! Sa le arda la noi!Asa si cu centalele nucleare, nemtii vor sa investeasca in centrale nucleare la noi in timp ce la ei pana in 2020 sa le inchida. La noi in Maramures, autoritatile decid amplasarea depozitului de gunoi al judetului Maramures pe o pasune plina de izvoare in loc sa ecologizeze una din cele sase gropi de gunoi din judet sau sa amplaseze acest proiect intr-o zona poluata din cele peste 30.000 ha terenuri poluate, imbacsite cu cianura si metale grele din Maramures. Atrag acest proiect la noi o zona ocolita pana acum de orice fel de poluare fiind ca aici le vine cel mai bine sa-si cresca profitul firma straina care va investi ulterior intr-un incinerator si de deseuri industriale. Va dati seama ca dupa ce vor investi 75 mil. euro, vor trebui sa bage pe foc si vor umbla si ei prin Europa dupa deseuri industriale.Asa ca noi nu ne dorim asa ceva, le dorim succes si cerem firmei germane sa faca acest proiect acasa la ei, daca nu vor sa-l faca in locuri poluate!

  2. Pingback: Kinek kell a romániai szemét? A svédek pénzt is adnak érte » Think Outside The Box

  3. Sper ca este o gluma. E cert ca exista un sistem foarte eficient de reciclare a gunoiului si o cultura a populatiei care nu arunca orice, oriunde. Sper ca Romania si alte tari sa faca demersuri pentr a-si gestiona gunoaiele la fel de eficient si ca selectare deseurilor si refolosirea lor sa devina eficient si implementat in viata de zi cu zi. Nu vad rostul ca o tara sa plateasca bani pentru gunoiul altora .

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger