Suedezii experimentează ziua de lucru de şase ore

1

Angajaţii municipalităţii din Göteborg vor fi primii supuşi experimentului de a reduce ziua de muncă. Astfel, angajaţii ar urma să lucreze timp de şase ore pe zi, pentru acelaşi salariu aferent unei norme întregi, miza acestui test fiind să crească eficienţa muncii şi să reducă numărul concediilor medicale.

 

480px-Eternal_clock

 

Mats Pilhem, viceprimarul oraşului suedez Göteborg a declarat pentru publicaţia The Local că, în timpul acestui experiment, administraţia va crea două grupuri de angajaţi: unul de test, care va avea programul redus la şase ore, şi unul de control, care va continua să lucreze după programul normal. Toţi angajaţii vor primi acelaşi salariu.

“Vom compara apoi cele două grupuri, pentru a constata diferenţele. Sperăm ca angajaţii să-şi ia mai puţine zile de concediu medical şi să se simtă în formă mai bună, atât psihic, cât şi fizic, după ce vom scurta ziua de muncă,” a explicat Pilhem, din partea unui partid de stânga. Totodată, municipalitatea speră să poată crea astfel mai multe locuri de muncă, din moment ce, potrivit studiilor, programul prelungit determină o eficienţă scăzută. Modelul adoptat de primărie a mai fost testat într-o fabrică locală de maşini, a cărei conducere susţine că reducerea zprogramului de lucru a dat rezultate bune. De asemenea, alte regiuni din Suedia au adoptat această schimbare, însă, pentru început, analizele arată că efectul obţinut este opus celui scontat: nu s-au putut constata îmbunătăţiri semnficative la nivelul sănătăţii, iar implementarea noului program s-a dovedit foarte costisitoare.

Decizia municipalităţii suedeze a fost întâmpinată critic de opoziţie, care o consideră “necinstită şi populistă,” însă Pilhem contrazice aceste acuzaţii, susţinând că această schimbare este necesară, dar că, pentru a fi cu adevărat funcţională, trebuie adoptată la scară mai largă.

Sursa: The LocalFoto: Wikimedia Commons

Puteţi citi şi:

Mai are sens să muncim opt ore pe zi?


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger