Sudiu: Jumătate din copacii pădurii amazoniene ar putea fi ameninţaţi cu dispariţia

0

Cele mai noi statistici, realizate de 158 de cercetători din 21 de ţări, arată că până la 57% din copacii pădurii tropicale amazoniene îndeplinesc deja criteriile de a fi ameninţaţi cu dispariţia la nivel global, scrie BBC News. Dacă estimările vor fi confirmate, numărul speciilor de plante de pe Terra ce riscă extincţia s-ar înmulţi cu aproape un sfert. Pădurea amazoniană se micşorează constant de zeci de ani, însă se cunosc puţine despre impactul asupra speciilor individuale de plante. Printre copacii ameninţaţi se numără specii celebre precum alunul brazilian sau arborele de cacao (sursa ciocolatei), precum şi unele rare, aproape necunoscute pentru ştiinţă.

Noua cercetare a comparat datele disponibile pentru aproape 1.500 de parcele de pădure cu hărţi ce atestă pierderile forestiere actuale şi preconizate pentru a estima câte specii de copaci au pierit şi câte ar urma să dispară până la mijlocul secolului. Studiul a aflat că pădurea tropicală amazoaniană, cea mai diversă din lume, ar putea găzdui peste 15.000 de specii de copaci. Dintre acestea, între 36% şi 57% ar putea fi clasificate ca fiind ameninţate cu dispariţia la nivel global, după criteriile Listei Roşii a speciilor pe cale de dispariţie, realizată de IUCN. Cercetătorii spun că există lacune mari de cunoaştere în ceea ce priveşte toate plantele şi animalele din pădurea amzoniană, de la copaci şi ferigi, la lilieci şi păsări.

“Cercetarea noastră estimează că peste jumătate din toate speciile ar putea risca extincţia”, spune Carlos Peres, de la University of East Anglia, unul dintre oamenii care a lucrat la studiu. “Din fericire, zonele protejate şi teritoriile locuite de indigeni acoperă acum peste jumătate din bazinul amazonian şi, cel mai probabil, conţin populaţii numeroase ale unora dintre speciile cel mai ameninţate”. Cercetătorul mai spune că parcurile şi rezervaţiile naturale, care servesc drept “baraje în faţa ameninţărilor” – de la construirea de diguri şi minerit, la incendii forestiere şi secete – vor preveni dispariţia speciilor ameninţate numai dacă sunt bine administrate. “Într-o anumită măsură”, concluzionează Peres, “acesta este un apel pentru un efort mai mare, ca ultim resort, de a descoperi această diversitate înainte să dispară inevitabil”.

“Fie trecem la acţiune şi protejăm aceste parcuri şi rezervaţii indigene supuse riscurilor, fie despăduririle le vor eroda până vom asista la extincţii la scară largă”, s-a pronunţat şi William Laurance, de la Universitatea James Cook din Australia, care a participat la rândul său la cercetare.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger