Sucurile carbogazoase duc anual la moartea a peste 180.000 de persoane

2

Greu de imaginat că omniprezentele băuturi carbogazoase sunt responsabile de probleme de sănătate soldate anual cu circa 184.000 de decese, ca urmare a conţinutului ridicat de zahăr. Autorii unui nou studiu, publicat în revista academică Circulation au contabilizat toate cazurile de moarte cauzată de diabet, boli cardiovasculare şi cancer, care sunt corelate cu consumul de băuturi răcoritoare carbogazoase. Din total, 133.000 de persoane mor anual de diabet, 45.000 în urma bolilor de inimă, iar circa 6.450 mor de cancer asociat consumului de băuturi acidulate îndulcite, băuturi energizante sau ice tea.

 

negative-impact-of-soda-drinks-for-health

 

“Multe ţări din lume prezintă un număr semnificativ de decese provocate de un singur factor legat de dietă, şi anume băuturile îndulcite cu mult zahăr,” explică Dariush Mozaffarian, autorul care a coordonat acest studiu. “Ar trebui ca reducerea sau eliminarea băuturilor îndulcite cu zahăr din dietă să constituie o prioritate globală. Anumite schimbări de dietă în rândul populaţiilor, cum ar fi creşterea consumului de fructe şi legume, pot prezenta anumite dificultăţi, din cauza riscurilor cu care se confruntă a gricultura, a costurilor, spaţiilor de depozitare şi a altor factori complecşi. Dar această problemă nu este deloc complicată. Consumul de băuturi îndulcite cu zahăr nu aduce niciun beneficiu de sănătate, iar impactul pe care l-ar putea avea reducerea consumului ar presupune mii de vieţi salvate în fiecare an,” continuă Mozaffarian.

Deşi American Beverage Association susţine că nu există legături dovedite între consumul de băuturi carbogazoase îndulcite cu zahăr şi boli cronice, alte studii arată, de pildă, că aceste băuturi sunt strâns legate de obezitate. Totodată, un articol din 2013 susţine că efectul acestor băuturi asupra danturii este similar cu efectul metamfetaminei. ”PH-ul celor mai multe băuturi carbogazoase este foarte apropiat de cel al oțetului,” spune Jeffrey M. Cole, coordonatorul studiului. În ceea ce privește băuturile cu o mare concentrație de zahăr, efectele negative asupra danturii sunt încă și mai ridicate. ”Placa bacteriană metabolizează zahărul în acid, astfel încât odată metabolizate sucurile cu mult zahăr de către placă, ridică și mai mult aciditatea.” Un alt studiu susţine că unii aditivi folosiţi pentru aromă şi culoare în anumite băuturi carbogazoase sporesc riscul de cancer.

În încercarea de a reduse consumul de băuturi răcoritoare îndulcite, administraţia New York-ului a interzis vânzarea lor în pahare mari, atât în restaurante, cât şi la standuri mobile şi pe stadioane ori la cinema. Un alt exemplu este cel al Mexicului, care a interzis reclamele televizate la băuturi răcoritoare îndulcite. Mexicul are cea mai mare incidență de cazuri de diabet din cele 34 de state membre  ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și găzduiește cei mai mulți consumatori de băuturi cu zahăr din lume, care beau 163 de litri pe an, iar regimul lor alimentar este plin de prăjeli.

Sursa: Salon

Puteţi citi şi:

Ce spune preşedintele Coca Cola Europa despre cantitatea de zahăr dintr-un pahar de Cola

Ce se întâmplă dacă renunţi la zahăr timp de un an

 

 


2 comentarii

  1. 60% din boli si decese se datoreaza bolilor cardiovasculare. Adica milioane anual.
    Daca de mancat mancam mai divers (si unele produse sunt primare,neprelucrate si fara adaosuri), gama de sucuri este mult mai limitata si toate sunt cu indulcitori si alte chimicale.

    Eu cred ca nu doar zaharul din sucuri e marea problema, ci abuzul, si exesul de chimicale dar si sedentarismul (ficatul/intestinele/rinichii elimina mai greu si de aceea oamenii de la oras au o rata mai mare de aceste boli si imbolnaviri si farmacii).

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger