Sucurile acidulate ne fac mai violenţi?

1

Adolescenţii care consumă băuturi răcoritoare acidulate au tendinţa să fie mai agresivi şi să se încaiere mai des, ceea ce i-a determinat pe cercetători să vină cu următoarea ipoteză: zahărul în exces poate afecta creierul şi poate conduce la acte de violenţă. De asemenea, consumul carbogazoaselor poate fi semnul unui regim alimentar sărac, ce poate influenţa comportamentul.

Adolescenţii care beau sucuri acidulate se bat mai des, ba chiar în SUA, unde s-a derulat cercetarea, poartă mai multe arme decât colegii lor care nu consumă carbogazoase. “Am fost surprinşi să constatăm ce efect uriaş are acest lucru asupra lor,” a declarat David Hemenway de la Harvard.

Această discuţie nu este însă una recentă, un caz celebru din 1979 lansând o pistă similară: avocaţii unui bărbat acuzat de crimă au invocat trecerea acestuia de la o dietă sănătoasă la una bazată pe junk food şi Coca Cola drept factor de suscitare a violenţei. Şi argumentul lor a funcţionat, bărbatul primind o sentinţă mai blândă, iar de atunci această strategie e cunoscută sub numele de “Apărarea Twinkie.”

Un studiu norvegian din 2006 a arătat că cei care consumă multe băuturi carbogazoase suferă de boli psihice mai grave decât cei care nu beau astfel de sucuri, iar un alt studiu american recent susţine că bulele sunt asociate cu un comportament antisocial mai pronunţat în rândurile studenţilor.

În cadrul cercetării de faţă, 30% dintre respondenţi au declarat că beau mai mult de cinci cutii de suc acidulat pe săptămână, aceştia fiind mai predispuşi să consume, de asemenea, alcool şi tutun. 59% dintre băutorii serioşi de carbogazoase sunt înclinaţi spre violenţă, iar 43% dintre ei au o armă în dotare, spre deosebire de colegii lor care nu consumă bule, din care doar 23% au arme.

Deşi e prematur să susţinem că băuturile acidulate cauzează violenţă, există din ce în ce mai multe dovezi că zahărul îşi are partea lui de vină. “Voinţa este în legătură directă cu felul în care creierul metabolizează glucoza,” spun cercetătorii.

 

Sursa: Discovery

 

.

 


Un comentariu

 1. zaharul se regaseste f bine atat in bauturile acidulate cat si in cele naturale. aspartamul si alti indulcitori se regasesc de asemenea atat in bauturi carbogazoase cat si in sucuri necarbogazoase. diferenta este dioxidul de carbon, deci el ar trebui cercetat.

  articolul asta imi aduce aminte de un banc:
  Oamenii de stiinta britanici, in urma cercetarilor privind efectele alcoolului asupra organismului uman, au stabilit urmatoarele:
  Vodka + gheata = afecteaza rinichii
  Rom + gheata = afecteaza ficatul
  Whisky + gheata = afecteaza inima
  Gin + gheata = afecteaza creierul
  Cine ar fi crezut ca nenorocita? aia de gheata poate afecta in asemenea hal organismul? ?!?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger