Un studiu recent confirmă faptul că substanțele poluante la care suntem expuși influențează fertilitatea. Cercetarea publicată în Environmental Health Perspectives demonstrează că bifenilii policlorurați, compușii industriali și pesticidele, chiar dacă nu mai sunt produse în prezent, rămân în produse mai vechi și scad șansele unui cuplu de a avea copii cu 29%.
Cercetătorii știau de multă vreme că muncitorii de la ferme și fabrici expuși la anumite chimicale înregistrează scăderi ale fertilității. Dar nu era clar încă dacă efectul este valabil și pentru cei care sunt expuși la cantități mult mai mici de chimicale care cauzează dereglări hormonale.
Astfel că, oamenii de știință de la Institutele Naționale de Sănătate din SUA au creat Investigația Longitudinală asupra Fertilității și Mediului, un studiu amplu în cadrul căruia au fost urmărite 500 de cupluri care au renunțat la mijloacele de contracepție timp de 12 luni sau până la concepția unui copil. Cercetătorii le-au făcut analize de sânge investigând prezența a peste 63 de poluanți organici care se găsesc în vopsea cu ulei, componente electrice și adezivi care au fost interzise în 1979 în Statele Unite și în pesticide care nu se degradează în mediu, dar sunt absorbite de animale și consumate, apoi, de oameni.
Fiecărui cuplu i s-a dat un kit de monitorizare a hormonilor de fertilitate pentru a-și optimiza șansele de a avea un copil. De asemenea, participanții și-au monitorizat alimentația și alte comportamente. La sfârșitul perioadei analizate, cercetătorii au analizat nivelul poluanților din sânge și durata perioadei necesare fiecărui cuplu de a concepe și au descoperit că fiecare unitate de creștere a concentrației poluanților a fost asociată unei scăderi de între 17 și 29% a șansele de a avea un copil.
Sursa: Time