Substanța chimică ce face ca măduva oaselor să repare pielea

0

Oamenii de știință din Marea Britanie și Japonia au depistat o substanță chimică ce atrage celulele stem din măduva osoasă spre locul unei răni pentru a o vindeca, descoperire ce poate fi folosită pentru tratarea mai eficientă a unor leziuni precum arsurile sau pustulele.

Se știa până acum că măduva oaselor contribuie la tămăduirea pielii afectate, însă nu era cunoscut și procesul curativ, scrie BBC News. Cercetătorii de la Universitatea din Osaka și cei de la King’s College din Londra le-au implantat cobailor celule stem ale măduvei osoase de un verde incandescent pentru a le putea urmări traseul în interiorul organismului. Apoi le-au produs leziuni șoarecilor, iar unora dintre ei le-au atașat grefe de piele. La cobaii fără grefe, foarte puține celule stem au călătorit înspre rană, procesul fiind însă inversat în cazul șoarecilor prevăzuți cu grefe de piele.

Țesutul grefat nu are vase de sânge și, prin urmare, nici oxigen, ceea ce duce la eliberarea unei substanțe chimice numită HMGB1, care face ca celulele stem să se deplaseze la locul leziunii pentru a o vindeca. Descoperirea ar putea avea un mare impact asupra medicinii regenerative în tratarea unor afecțiuni genetice rare sau a arsurilor și pustulelor. Cercetătorii își imaginează tratamente prin care un medicament asemănător HMGB1 va fi injecatat în preajma unei răni.

Foto: Reuters

Citiți și:

Celulele stem oferă indicii pentru stârpirea cheliei

Descoperire majoră: vaccinul universal împotriva gripei

Autocanibalismul celular

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger