SUA vor reface bancnota de 10 dolari, cu chipul unei femei

0

Trezoreria americană a anunţat că are de gând să-l înlocuiască pe Alexander Hamilton, considerat unul dintre părinţii fondatori ai Statelor Unite, al cărui portret figurează pe bancnota de 10 dolari încă din 1929. Pe bancnotă va fi afişat, începând cu 2020, chipul unei femei – a cărei identitate nu a fost încă făcută publică -, pentru a marca aniversarea a 100 de ani de la adoptarea Amendamentului 19 din Constituţie. Acest amendament asigura femeilor dreptul la vot.

 

18-2n-hamilton-2w

 

În acest moment, Trezoreria a lansat o campanie adresată publicului, prin care oamenii sunt invitaţi să contribuie cu propuneri de personalităţi feminine care să fie reprezentate pe bancnotă. “Comunicarea cu publicul ne va oferi şansa de a afla ce idei are poporul american despre simboluri, idei şi reprezentări pentru bancnota de 10 dolari,” a declarat Jack Lew, secretarul Trezoreriei. Propunerile primite vor fi apoi analizate, decizia finală aparţinând Trezoreriei. Unul din criteriile importante pentru ca o personalitate feminină să fie eligibilă pentru bancnotă este să fie decedată.

De asemenea, noua bancnotă va fi dotată, de aseenea, cu noi componente de securitate şi cu informaţii tactile ce vor uşura utilizarea ei de către persoanele cu deficienţe de vedere.

În ultimele luni, în SUA au fost lansate mai multe campanii cetăţeneşti, prin care se solicită prezenţa unei femei pe bancnotele americane. Printre acestea, se numără o scrisoare a unei fetiţe de 9 ani, trimisă preşedintelui, cu rugămintea de a rupe monopolul masculin în reprezentările de pe bancnote. Grupul de advocacy Women on 20s a cerut constant înlocuirea lui Andrew Jackson de pe bancnota de 20 de dolari, invocând şi rolul acestuia în comerţul cu sclavi şi uciderea nativilor americani.

“Democraţia noastră e un proces. Dintotdeauna ne-am dorit să devenim o uniune din ce în ce mai aproape de desăvârşire. Această decizie de a prezenta un chip de femeie pe bancnota de 10 dolari reflectă aspiraţiile noastre pentru viitor, în aceeaşi măsură în care reflectă trecutul,” a mai spus Lew.

În 2011, mai multe organizaţii din România au lansat o petiţie prin care cereau Băncii Naţionale să includă personalităţi feminine pe bancnotele româneşti. “Considerăm că, prin provocarea unei dezbateri naţionale privind prima personalitate feminină care să fie tipărită pe o bancnotă în circulaţie, vom reuşi să regândim întregul set de valori care stă la baza societăţii noastre. Suntem convinşi că, prin puterea exemplului venit din partea clasei politice şi a guvernanţilor, dar şi prin suport popular, România va reuşi să tipărească o primă bancnotă cu o figură feminină emblematică,” arăta textul petiţiei care, deşi a depăşit 25.000 de semnături, nu a dus la nicio schimbare concretă.

Sursa: TIME

Puteţi citi şi:

Bancnote deteriorate, transformate în electricitate

FOTO Cum ar fi dacă bancnotele ar aduce un omagiu naturii şi ştiinţei


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger