SUA permit femeilor din armată să lupte direct în război

1

Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a luat decizia ridicării interdicţiei privind prezenţa femeilor din armata americană în prima linie de luptă (în câmp de război, în mod direct). Anunţul a fost făcut de un oficial de la Pentagon, pe surse, dar declaraţia oficială este aşteptată în cursul zilei de astăzi.

 

 

În 1994, Pentagonul a decis să interzică accesul femeilor soldaţi în trupe de comando, unităţi mici de luptă în câmp deschis sau pe linia I a unui front de luptă. Ridicarea interdicţiei ar deschide sute de mii de posturi militare inaccesibile până acum femeilor, scrie BBC. Totuşi, acest lucru nu se va întâmpla imediat, iar până în anul 2016 armata americană mai are încă vreme să analizeze şi să decidă ce posturi ar putea (sau vor) rămâne, în continuare, inaccesibile femeilor.

„Această schimbare de politică va declanşa un proces de implementare a deciziei, iar primele propuneri în acest sens sunt aşteptate de la comandanţii militari până pe data de 15 mai”, a declarat oficialul Pentagonului citat de BBC. Se aşteaptă ca anumite posturi să devină accesibile femeilor încă din acest an, în vreme ce pentru altele (cum ar fi cele din trupele speciale ale marinei americane sau în echipajele Delta Force), procesul să dureze mai mult timp. În total, se estimează că 230.000 de posturi de luptă vor fi accesibile femeilor, cele mai multe în unităţi de infanterie. Politicienii americani sprijină decizia, spunând că reflectă realitatea secolului 21.

„Problema nu este dacă permitem sau nu femeilor să intre în luptă direct, ele sunt deja în luptă, problema este, de fapt, să le recunoaştem meritele şi serviciile”, consideră şi maiorul Mary Jennings Hegar, din cadrul US Air Force, care a servit, deja, de trei ori în Afghanistan. „Înţelegem stereotipurile care spun că sunt diferenţe fizice între bărbaţi şi femei, dar să fim cinstiţi şi să recunoaştem că sunt bărbaţi care sunt în luptă şi nu arată ca Goliat. Este trist că femeilor li se aplică un alt standard. Dacă faci faţă cerinţelor, genul nu ar trebui să conteze. Este ca şi discriminarea între albi şi negri”, a mai precizat maiorul.

Nu toată lumea apreciază decizia, însă: „Nu va fi benefică nici femeilor, nici bărbaţilor din armata noastră. Va crea complicaţii enorme, în special în trupele de infanterie, mai ales în grupurile mici, care se angajează în schimb direct de focuri cu inamicul, în acţiuni ofensive. Aceste unităţi sunt formate exclusiv din bărbaţi dintr-un motiv bine întemeiat”, consideră Elaine Donnelly, de la US Centre for Military Readiness. „Marea Britanie a cochetat cu aceeaşi idee în 2002 şi 2008 şi a ajuns la concluzia că nu este bună. Treizeci de ani de studii, rapoarte şi experienţe directe au arătat că, în cazul unităţilor, grupurilor de infanterie, care se angajează în luptă deschisă, directă, femeile nu au şanse egale de supravieţuire sau de a-şi ajuta colegii să supravieţuiască; dezavantajul fizic fiind doar unul dintre motive, în acest caz”, mai spune Donnelly.

Anul trecut, Pentagonul a deschis 14.500 de posturi pentru femei, toate aproape de linia frontului, care fuseseră, în trecut, inaccesibile personalului militar feminin. În timpul conflictelor armate duse de SUA în Irak şi Afghanistan, femeile au lucrat în armată ca şi personal medical, poliţie militară, ofiţeri superiori, dar niciodată în unităţi aflate în linia I. Femeile reprezintă 14% din personalul militar activ al SUA; 800 de femei au fost rănite, până anul trecut, în conflictele armate ale SUA şi 130 au murit. De-a lungul timpului, în toate conflictele armate, femeile au avut, în general, rol medical (asistente, ulterior medici), dar niciodată rol combativ. Abia din anii 1970, mai multe ţări vestice au început să admită prezenţa femeilor ca personal activ în armată. Australia, Noua Zeelandă, Canada, Danemarca, Finlanda, Franţa, Israel, Germania, Norvegia, Polonia, Serbia şi Suedia permit femeilor să ocupe un rol combativ în armată, la fel şi Japonia şi Elveţia (dar acestea din urmă nu au fost implicate în vreun conflict în istoria recentă). Dar până şi aceste ţări menţionate au posturi de luptă păstrate inaccesibile femeilor.

 

Sursa: BBC World


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger