SUA interzic importurile de produse obținute prin muncă forțată și sclavie

0

Președintele american a semnat ieri un amendament care prevede, printre altele, interzicerea importării de către SUA a unor produse pentru a căror producție a fost folosită munca sclavilor. Pește pescuit de către sclavi în Asia de Sud-Est, aur extras de copiii-sclavi din Africa și hainele produse de femei din Bangladesh ale căror drepturi sunt constant încălcate se numără printre produsele ce nu vor mai putea fi importate de acum încolo în SUA.

În Statele Unite, legea potrivit căreia este interzis importul produselor realizate prin sclavie și muncă forțată există de 85 de ani. Până acum însă, ea nu a fost folosită ca urmare a unei breșe de care au profitat toți importatorii: așa-numita ”cerere de consum.” Legea spune că, dacă în țară nu există o ofertă care să răspundă nevoilor publicului, importurile sunt permise, indiferent de sursele de producție. De acum încolo, această excepție nu va mai fi luată în calcul, atunci când produsele provin de pe urma exploatării forței de muncă.

Senatorul Sherrod Brown, cel care a propus amendamentul care elimină excepția, a declarat că autoritățile au înaintat deja o cerere către Oficiul de Protecție a Vămii și Granițelor să se asigure că noile reglementări vor intra în funcțiune peste 15 zile. ”Este jenant că, timp de 85 de ani, SUA a permis produselor realizate prin muncă forțată să pătrundă în țară, iar eliminarea acestei breșe oferă SUA o unealtă importantă pentru combaterea sclaviei,” a declarat Brown.

Sursa: ABCNews


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger