În urmă cu doi ani, cei mai mulţi dintre cimpanzeii folosiţi în programe de cercetare în SUA au fost “pensionaţi” şi trimişi în sanctuare pentru animale, unde să poată trăi liniştiţi (cel puţin de la acel moment încolo). Acum, reţeaua institutelor naţionale de sănătate din SUA (NIH) a anunţat că va închide definitiv toate programele medicale de cercetare care implică cimpanzei.
Asta înseamnă că alţi 50 de cimpanzei vor ajunge în sanctuare, cât de curând; în plus, alţi 82 de cimpanzei din programe susţinute de către NIH, dar aflaţi în laboratoare de cercetare independente de reţeaua amintită, vor fi scoşi din aceste programe pentru a ajunge, în final, tot în sanctuare. “Considerăm că este pasul următor firesc în cadrul unui proces care durează de cinci ani şi care a ajuns într-un punct în care nevoia de cercetare de acest fel a scăzut până la zero”, spune Francis Collins, director NIH. În urmă cu doi ani, aproximativ 310 cimpanzei au fost “pensionaţi”, în cadrul acestui proces.
Tot în decursul acestui an, guvernul SUA a acordat cimpanzeilor acelaşi nivel de protecţie, în faţa legii, precum cel alocat speciilor protejate, ceea ce înseamnă că toate cercetările invazive care se foloseau de cimpanzei au fost interzise. S-a permis doar continuarea studiilor non-invazive, care urmăreau strict probleme de comportament. În mai multe ţări ale lumii există, deja, legi prin care se interzice cercetarea pe maimuţe – sau, cel puţin, se restricţionează sever – cum ar fi Noua Zeelandă, Olanda, Suedia, Germania, Austria şi Marea Britanie (în acest stat cercetările pe maimuţe au fost interzise încă din anul 1986.
Cimpanzeii au fost aleşi pentru cercetările medicale, în special, pentru că sunt mult similari oamenilor, dar tocmai asta a adus critici din partea celor care susţineau că nu este etic să fie trataţi în acest fel, fiindu-ne “verişorii primaţi” cei mai apropiaţi. Decizia SUA nu este pe placul tuturor: sunt voci care susţin că sanctuarele americane pentru aceşti cimpanzei nu oferă aceleaşi standarde de viaţă pentru animale precum cele din centrele NIH. Nici cercetătorii care derulează studii de conservare (din categoria celor non-invazive, permise şi după 2013) nu sunt fericiţi cu noua situaţie. Alte voci susţin că locul cimpanzeilor în cercetări medicale va fi doar luat de alte animale, iar acest tip de teste nu va înceta.
Mai multe detalii: Nature
Sursa şi foto: IFLScience