SUA inaspreste masurile anti-fumat

0

In Statele Unite a intrat in vigoare o lege care interzice vanzarea de tigarete denumite “light” si care interzice totodata companiilor din industria de tutun sa sponsorizeze evenimente sportive, muzicale sau culturale. Oficialii americani cred insa ca mai sunt inca multe lucruri de facut pentru ameliorarea sanatatii publice printr-o reglementare eficienta a industriei tutunului.

Legea, intrata in vigoare saptamanana aceasta, dar promulgata anul trecut de presedintele Barack Obama, este prima ce reglementeaza consumul de tutun si interzice folosirea termenilor “light”, “mild” sau “low”, ce l-ar putea face pe consumator sa creada ca tigaretele nu sunt nocive.

Dar inlocuirea inscriptiilor “light” prin cuvintele “gold” /auriu/ sau “silver” /argintiu/ continua sa induca in eroare consumatorul, considera unii, relateaza Agerpres.

“Industria de tutun a gasit deja noi mijloace pentru a continua sa practice comercializarea mincinoasa si astfel sa ocoleasca noile reglementari”, considera Charles Connor, presedinte al Asociatiei pulmonare americane, care isi propune combaterea maladiilor pulmonare, printre care cancerul.

“Industria de tutun trebuie sa interzica cuvintele <<light>> de pe ambalajele pachetelor de tigari si cu toate acestea, producatorii i-au anuntat deja pe consumatori ca daca vor sa cumpere tigarete light, nu au decat sa caute ambalajele in culoare specifica, de exemplu culoarea aurie”,  aratat Connor, fara a-si putea ascunde dezolarea.

Alte masuri antitutun au intrat de asemenea in vigoare. Noile reglementari interzic companiilor din industria de tutun sa sponsorizeze evenimente sportive, muzicale sau culturale, restrangand distribuirea de esantioane gratuite si interzicand vanzarea de tigarete si tutun celor sub 18 ani.

Odata cu intrarea in vigoare a acestei noi legi, Autoritatea sanitara americana, Food and Drug Administration (FDA), s-a declarat multumita de pasii inainte facuti. “Mai sunt totusi multe alte lucruri de facut pentru ameliorarea sanatatii publice printr-o reglementare eficienta a tutunului”, a declarat directoarea FDA, Margaret Hamburg.

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger