SUA dau undă verde companiei Shell, să foreze după petrol în Oceanul Arctic

0

Pentru prima oară din 2012, guvernul american a acordat permisiunea companiei Royal Dutch Shell  de a începe forările în Oceanul Arctic, în nord-vestul coastei Alaska. În ciuda numeroaselor proteste din partea activiștilor de mediu, olandezii vor putea începe operațiunile de explorare și exploatare a resurselor de petrol, după ce vor achiziționa câteva echipamente necesare prevenirii unei explozii în Marea Chukchi, arată Reuters.

 

Shell a întrerupt forările în regiune în urmă cu trei ani, după o serie de accidente, iar condițiile dificile din Marea Chukchi au descurajat alte companii să deruleze operațiuni în zonă. Avizul favorabil din partea administrației Obama a venit după ce compania a finalizat reparațiile pentru Fennica, spărgătorul de gheață pe care se află și echipamentele de urgență. Defecțiunile spărgătorului au dus la un șir de amânări repetate pentru reluarea activităților de forare.

Shell a obținut pentru prima oară permisiunea de a opera în Marea Chukchi, în timpul administrației lui George W. Bush, iar de atunci a cheltuit circa 7 miliarde de dolari pentru explorări în Oceanul Arctic, deși producția propriu-zisă este estimată peste abia un deceniu. În Oceanul Arctic se află, potrivit estimărilor, circa 20% din resursele de petrol și gaze ale lumii, încă nedescoperite.

Lungul meci de ”ping-pong” între guvernul american și compania olandeză a stârnit, de-a lungul timpului, proteste aprinse din partea activiștilor de mediu, care susțin că această regiune, de o importanță vitală pentru echilibrul planetei, ar trebui protejată. Dincolo de conservarea biodiversității – în regiune trăiesc numeroase balene, foci, urși polari și alte specii care deja sunt expuse riscurilor -, Oceanul Arctic are de înfruntat provocările aduse de schimbările climatice.

Luna trecută, de pildă, 13 activiști Greenpeace au reușit, atârnați de un pod din Oregon, să blocheze înaintarea spărgătorului Fennica spre Oceanul Pacific, cu destinația Alaska. La începutul lunii, alți activiști ai acestei organizații au înmânat angajaților Shell din Londra partituri după un Recviem al Oceanului Arctic, interpretat în spațiul public de o orchestră, în speranța de a impresiona factorii de decizie și opinia publică, pentru a împiedica forările. În repetate rânduri, activiștii au cerut președintelui Obama să nu mai acorde licențe de explorare către companiile petroliere interesate de forările în Arctic și să pună capăt direcțiilor lansate de președintele Bush.

Bureau of Safety and Environmental Enforcement a declarat că operațiunile întrunesc condițiile de siguranță, după achiziționarea echipamentelor necesare.

Sursa: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger