SUA aprobă un medicament produs în celule de morcov modificate genetic

0

Food and Drug Administration, regulatorul american din domeniul alimentar, medical şi farmaceutic, a aprobat comercializarea unui medicament (Elelyso) produs în celule vegetale modificate genetic şi folosit pentru tratarea unei afecţiuni cunoscute sub numele de boala Gaucher, declanşată de lipsa unei anumite enzime. Până acum, tratamentul pentru această boală era obţinut din celule de hamster.

Inginerii de la firma israeliană Protalix Biotherapeutics au găsit o modalitate de a dezvolta enzima responsabilă pentru boala mai sus amintită inserând în celule de morcov o genă care codifică enzima, informează Popular Science. În cadrul testelor clinice, subiecţii cărora le-a fost administrat noul tratament au prezentat semne mai bune de recuperare decât cei care au primit tratamentul clasic derivat din celule de hamster.

Tratamentele biologice derivate din plante s-au dovedit a fi foarte eficiente de-a lungul anilor, făcând FDA să-şi înmoaie scepticismul în privinţa lor. Această schimbare de atitudine ar putea pune capăt utilizării animalelor modificate genetic ca “uzine de medicamente” şi deschide uşa pentru tratarea unei game largi de boli declanşate de enzime pricinoase.

Foto: Flickr/Chasqui


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger