Sturionii din Delta Dunării, în pragul extincției?

0

Sturionii au început să populeze apele cu mult înainte de apariția oamenilor, mai exact cu cel puțin 200 de milioane de ani în urmă, însă barajele moderne, poluarea și pescuitul excesiv din Delta Dunării conduc la dispariția rapidă a acestei specii de pește răpitor, arată un reportaj BBC. Odinioară, prinderea unui sturion putea schimba viața unui pescar, însă acum reprezintă un dezastru pentru stocurile din ce în ce mai împuținate de producători de caviar.

Dacă navigarea era imposibilă în Evul Mediu, sturionii înotau însuflețiți sute de kilometri în amonte în regiunea Szigetkoz din Ungaria. Asta înainte ca barajul de la Porțile de Fier să le blocheze calea și ca cel de la Gabcikovo să secătuiască regiunea maghiară mai sus amintită. Barajele, poluarea și pescuitul în exces au făcut ca sturionii să ajungă în pragul extincției. Pescarul Radu Suciu spune povestea unui alt pescar sărac din Isaccea, un oraș din județul Tulcea, care în 1999 a prins o femelă de sturion ce cântărea 360 de kilograme și măsura 3,5 metri, având 82 de kilograme de caviar negru în pântece. 500 de grame costă 4.500 de dolari în New York, prețul fiind de 6.800 anul trecut. Pește i-a schimbat viața pescarului, însă a fost un dezastru pentru stocurile de sturioni, din moment ce numărul femelelor mature din specia Beluga – cea mai prețioasă pentru producerea caviarului – este din ce în ce mai mic.

România a interzis pescuitul de sturion în Delta Dunării și în Marea Neagră în 2006, iar în februarie anul acesta Bulgaria a făcut același lucru, existând promisiuni și din partea Serbiei și a Ucrainei. Din 2009 încoace, România și oamenii de știință norvegieni au colaborat la un proiect special de analizare mai amănunțită a speciei de pește răpitor. Cinci pești adulți au fost echipați cu emițătoare prin satelit, care au transmis informații doar atunci când peștii ieșeau la suprafață, un fenomen extrem de rar. Jurnalistul de la BBC care prezintă aceste informații și-a comandat sturion într-un restaurant din Sulina și s-a întrebat de unde vine, din moment ce pescuitul este interzis. „Ei spun că îl cumpără din supermarket”, i-a explicat Radu Suciu, ceea ce este greu de crezut într-o comunitate de pescari.

Foto: Reuters

Citiți și:

Ne îndreptăm spre a şasea extincţie în masă a animalelor?

Stridiile au dispărut din punct de vedere funcţional

Cât gunoi încape într-o broască ţestoasă

Adevăratele valori ale României: Rezervația Naturală Râul Tur

Încă o șansă pentru Ariile Protejate. Poate ultima

Tags:



Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger