Studiu: Votca e de vină pentru rata mare a deceselor din Rusia

0

Numărul ridicat de decese premature din Rusia este cauzat de faptul că ruşii beau atât de mult alcool, în special votcă, susţine un studiu publicat recent în The Lancet, informează BBC. Studiul spune că 25% din bărbaţii ruşi mor înainte de vârsta de 55 de ani, cei mai mulţi din cauza consumului de alcool.

 

 

Cauzele deceselor sunt boli conexe consumului de alcool sau cauzate de acesta – boli ale ficatului sau chiar intoxicaţie cu alcool, spre exemplu. Sunt mulţi care mor în accidente în care ajung să fie implicaţi după ce beau sau pentru că se iau la luptă, la beţie. Studiul care vine cu aceste concluzii este considerat cel mai amplu făcut vreodată în acest sens, în Rusia. El a fost realizat de cercetători de la Centrul Rus pentru Cancer din Moscova, de la Universitatea Oxford din Marea Britanie şi din cadrul Organizaţiei Internaţionale a OMS pentru cercetarea cancerului, din Franţa. Cercetarea a implicat peste 151.000 de adulţi din trei oraşe ruseşti, cărora, timp de zece ani, le-au fost monitorizate obiceiurile legate de consumul de alcool şi sănătatea.

În intervalul menţionat, 8.000 dintre aceştia au decedat. Cercetătorii au luat în calcul şi studii anterioare, realizate pe 49.000 de familii, care au fost chestionate despre obiceiurile privind consumul de alcool ale membrilor lor. „Rata deceselor în Rusia a fost influenţată, în ultimii 30 de ani, de factori precum restricţiile privind alcool, stabilitatea socială şi alţii, dar principalul lucru care a contribuit la diferenţele mari în această ecuaţie a fost consumul de votcă”, susţine Sir Richard Peto, co-autor al studiului. Spre exemplu, în anul 1985, preşedintele sovietic de atunci, Mihail Gorbaciov, a impus restricţii asupra producţiei de votcă şi asupra regulilor privind comercializarea ei (nu era voie să fie vândută înainte de prânz). Atunci, spun cercetătorii, consumul de alcool a scăzut cu un sfert.

Apoi, după căderea comunismului, oamenii au început să bea mai mult, din nou, iar rata deceselor a crescut. „Când preşedintele Boris Elţin a preluat conducerea ţării, rata deceselor în rândul bărbaţilor tineri se dublase. Votca devenise accesibilă oricui”, arată Peto. „Nu doar că a crescut consumul de alcool, dar acesta se făcea într-un mod distructiv. Oamenii se îmbătau bucuroşi, apoi cumpărau şi mai multă băutură şi se supuneau unor riscuri mari, mortale chiar”. Evenimentele politice din societatea rusă au influenţat, aşadar, vizibil consumul de alcool, nu doar în cazul bărbaţilor, ci şi în cel al femeilor din această ţară, însă, per ansamblu, în cazul lor, rata deceselor este mai scăzută, notează studiul citat. Cei mai mulţi dintre consumatorii de alcool analizaţi erau şi fumători, ceea ce nu făcea decât să agraveze starea de sănătate şi riscul de deces. În 2006, Rusia a luat din nou măsuri stricte de control al comerţului cu alcool, de la taxe mărite la restricţii privind vânzarea.

Cercetătorii susţin că, de atunci, consumul de alcool a scăzut cu o treime şi că procentul de bărbaţi care să moară înainte de vârsta de 55 de ani a scăzut de la 37% la 25% (ceea ce oricum rămâne o rată ridicată, în comparaţie cu, spre exemplu, Marea Britanie, unde acest procent este 7%). Acum, o jumătate de litru de votcă costă 150 de ruble (aproape 5 euro). Băutorii înrăiţi analizaţi de studiu consumau cel puţin un litru şi jumătate de votcă pe săptămână. În 2011, media de consum de alcool pe cap de adult din Rusia era de 13 litri de alcool pur pe an, din care 8 litri numai de spirtoase, în special votcă. „Ruşilor le place să bea, să o facă lată. Aceasta este principala problemă. Ruşii au băut întotdeauna mult. Ei spun că fac asta din cauza vremii reci din Rusia, a frigului, dar este doar o scuză. Este un stil de viaţă al naţiunii şi trebuie să se schimbe. Restricţiile şi taxele trebuie să continue şi un alt factor important înspre schimbarea aceasta ar fi îmbunătăţirea statutului socio-economic al oamenilor, plus educaţia”, consideră cercetătorul David Zaridze, de la Centrul Rus pentru Cancer din Moscova.

 

Sursa şi foto: BBC

 

Puteţi citi şi:

Obama spune că marijuana nu este mai periculoasă decât alcoolul

Consumul de alcool cauzează probleme de memorie bărbaţilor de vârstă mijlocie

Moscova – Petuşki, un documentar despre alcool, literatură şi dizidenţă

Ştiinţa mahmurelii


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger