Studiu: Vârsta a doua începe la 55 de ani

1

Vârsta a doua începe mult mai târziu decât se considera până acum, arată un studiu recent realizat în Marea Britanie; mai exact, 55 de ani este pragul la care oamenii se consideră ca fiind de vârsta a doua, iar 70 de ani este pragul de la care se consideră bătrâni. Studiul a luat în calcul 1.000 de persoane din Marea Britanie, cu vârste de peste 50 de ani şi a fost realizat în beneficiul un website de învăţare online, Love to Learn.

 

 

Studii anterioare au indicat vârsta de 36 de ani ca fiind pragul de la care se consideră că începe vârsta a doua a unei persoane (practic, de aici încolo ea nu se mai vede drept „tânără”). Noua cercetare arată că acest praguri s-au modificat în ultimii ani, mai ales odată cu schimbările demografice ale societăţii occidentale moderne (populaţia în proces de îmbătrânire fiind mai numeroasă, cel puţin conform datelor privind Marea Britanie, decât populaţia sub 16 ani). Din cele 1.000 de persoane chestionate în cadrul studiului, cele mai multe au spus că au început să se simtă ca fiind „la vârsta a doua” între 54 şi 55 de ani.

O mai mică parte a celor implicaţi în studiu consideră că vârsta a doua începe chiar după 60 de ani (este vorba de aproximativ unu din cinci intervievaţi). Dar, dincolo de indicarea acestor praguri de vârstă, mulţi dintre cei participanţi la studiu au susţinut că a fi la vârsta a doua este mai degrabă o stare de spirit decât ceva legat de o vârstă anume. Cercetarea a urmărit să afle şi când consideră oamenii că se încheie „vârsta a doua”, iar participanţii la studiu au indicat vârsta de 69 – 70 de ani. Astfel, noua întindere a vârstei a doua pare să fie de aproximativ 14 ani. O altă cercetare similară, care a urmărit să vadă cum europenii se definesc în raport cu aceşti termeni de vârstă, arată că, în medie, la 62 de ani un european începe să se considere ca fiind „bătrân” (de vârsta a treia).

Totuşi, de la nord înspre sudul continentului, există variaţii – spre exemplu, în ceea ce priveşte vârsta când se încheie tinereţea: suedezii spun că la 34 de ani, grecii, la 52 de ani (media rezultată pe Europa fiind că tinereţea se încheie la 40 de ani). „Peste jumătate dintre oamenii intervievaţi de noi au spus că au mai multă încredere în ei şi experienţă decât tinerii şi că nu le mai este atât de teamă să facă greşeli”, a spus Gill Jackson, directorul Love to Learn, pentru care a fost realizat primul studiu citat. „S-a schimbat conceptul de îmbătrânire. Cu o generaţie în urmă, oamenii se considerau destul de bătrâni la 60 de ani. Dar acum mulţi dintre noi aflaţi la vârsta a doua sau chiar a treia suntem mai tineri prin atitudine şi totul constă în a avea o stare de spirit adecvată, activă”, consideră autorii studiului.

Sursa: BBC

Foto: MobilitySolution

 

Puteți citi și:

Cum s-a stabilit cînd începe bătrânețea și vârsta de pensionare


Un comentariu

  1. Acestea sunt vesti bune! Suntem insa curiosi sa aflam care e varsta de la care romanii se considera batrani. Din pacate, inca destul de devreme, dar speram ca acest lucru sa se schimbe si la noi in viitor!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger