Studiu: Vânzările din industria muzicală nu sunt afectate de pirateria online

0

Un raport publicat de către centrul de cercetări al Comisiei Europene (Joint Research Centre) susţine că pirateria online care vizează muzica nu afectează vânzările legale din acest domeniu. Rezultatele studiului vin în urma analizei comportamentului online în cazul a 16.000 de consumatori europeni, realizată de către Institute for Prospective Technological Studies.

 

 

Cercetătorii institutului menţionat au mai descoperit şi că muzica oferită „la liber” în mediul online chiar ajută vânzările, oferindu-le un mic impuls. Însă Federaţia Internaţională a Industriei Fonografice (IFPI) contestă cercetarea, spunând că ar fi „viciată şi rău-voitoare”. „Se pare că mare parte a muzicii consumate ilegal de către subiecţii analizaţi de noi nu ar fi fost cumpărată legal dacă website-uri de download ilegale nu ar fi fost la dispoziţia lor pe internet”, scriu cercetătorii în raportul lor – Digital Music Consumption on the Internet: Evidence from Clickstream Data. „Deşi vorbim de încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală, este puţin probabil să fie adus vreun prejudiciu real în ceea ce priveşte câştigurile de pe urma muzicii”, conchide raportul.

Studiul s-a desfăşurat pe durata unui an; în urma lui, cercetătorii au mai descoperit şi că servicii de streaming precum Spotify sau Pandora conferă un impuls vânzărilor din industria muzicală. „Potrivit rezultatelor noastre, o creştere de 10% în click-uri pe site-urile legale de streaming a dus la o creştere de 0,7% în click-uri pe site-uri legale de achiziţionare de muzică”, arată raportul. Reprezentanţii IFPI au foarte critici la adresa raportului. „Aceste concluzii par complet rupte de realitatea comercială. Dacă o parte însemnată de utilizatori online ilegali nu ne cumpără muzica şi, totuşi, au acces la ea, în multe cazuri vorbind chiar de o cantitate mare de melodii, nu poate fi logic ca un comportament ilegal să stimuleze vânzarea legală şi să nu aducă niciun prejudiciu industriei”, au arătat aceştia într-o declaraţie de presă.

 

Sursa: BBC

Foto: Blis FM


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger