Universul este mai bătrân decât se credea

0

O analiză mai atentă a radiaţiilor rămase în urma naşterii universului arată că Big Bang-ul a avut loc aproximativ acum 13,8 miliarde de ani, adică cu 100 de milioane de ani mai devreme decât spuneau calculele realizate până în prezent. Concluzia aparţine unui raport bazat pe date colectate de naveta Planck, care face parte din programul spaţial al Agenţiei Spaţiale Europene.

 

 

Rămăşiţele acestor radiaţii au fost observate prima oară în 1964, cartografiate apoi de două aparate ale NASA (nava COBE, lansată în 1989 şi nava WMAP, doi ani mai târziu), iar, ulterior, naveta Planck a reuşit să înregistreze detalii precum micile variaţii de temperatură din aceste „microunde” galactice. „Este ca şi când treci de la televiziunea standard la cea de tip HD: detaliile noi şi importante devin mult mai clare”, explică Paul Hertz, director în cadrul NASA. Per ansamblu, noile date confirmă modelul ştiut până acum al evoluţiei universului, dar aduc câteva piese noi în puzzle-ul oamenilor de ştiinţă. „Comparativ cu măsurători anterioare, vedem că universul este puţin mai bătrân”, spune Charles Lawrence, membru al echipei NASA care se ocupă de proiect.

Datele colectate de Planck arată că materia din care sunt făcute stelele, galaxiile, planetele şi tot ce este vizibil în univers înseamnă cam 4,9% din întregul univers, iar materia neagră înseamnă cam 26,8% din univers. Restul universului constă în energia întunecată (energia neagră), o forţă misterioasă, descoperită recent, care sfidează gravitaţia şi este responsabilă pentru accelerarea gradului de expansiune a universului. Informaţiile oferite de Planck arată că această energie neagră înseamnă 69% din univers. Toate datele colectate şi transmise de navetă sunt rezultatul celor 15 luni petrecute de Planck pe orbita pe care a fost lansată.

 

Sursa: Reuters

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger