Desigur, dacă fiecare dintre noi am fi puși să numim aceste trei elemente, am avea versiuni foarte diferite despre ceea ce poate aduce fericirea în relațiile sentimentale. Și probabil că printre acestea s-ar număra o comunicare bună între parteneri, aspect asupra căruia insistă cei mai mulți psihologi și consilieri ai ultimilor ani. O nouă cecetare arată însă că, pe lângă comunicare, există cel puțin doi factori care influențează decisiv calitatea unei relații de cuplu.
Realizatorii cercetării, la care au participat 2.201 persoane, au testat șapte așa-numite ”competențe relaționale” pe care mulți alți cercetători și specialiști în terapie de cuplu le-au identificat de-a lungul anilor ca fiind importante în menținerea fericirii în cuplu. Miza proiectului era de a ordona aceste competențe în funcție de rolul pe care-l joacă, pentru a afla astfel care dintre ele ar trebui urmărite în primă instanță. Astfel, pe lângă componenta comunicării, extrem de importantă, au fost luate în calcul și capacitatea de soluționare a conflictelor, ambianța romantică și sexuală, managementul stresului, abilitățile de viață, cunoașterea partenerului / partenerei și managementul personal. Participanții la cercetare au parcurs un test (pe care îl puteți face și voi, accesând acest link), după care autorii au pus în legătură punctele forte, respectiv slăbiciunile fiecăruia, cu gradul de mulțumire în ceea ce privește relația amoroasă.
Rezultatele au arătat că, pe lângă importanța unei comunicări fluide între parteneri, două alte aspecte ar mai trebui luate neapărat în calcul: cunoașterea partenerului / partenerei și așa-zisele abilități de viață. Dacă prin primul factor se înțelege nu doar cunoașterea unor aspecte concrete, cum ar fi mâncarea preferată sau numele rudelor apropiate, ci și o cunoaștere mai aprofundată, a caracterului și aspirațiilor celuilalt, abilitățile de viață referă la o componentă foarte pragmatică, manifestată prin capacitatea de a obține și de a păstra joburi, de a administra bine banii ș.a.m.d.
Prin urmare, sugestia cercetătorilor pentru specialiștii în terapia de cuplu ar fi să ia în calcul, pe lângă elemente mai degrabă abstracte, cum ar fi comunicarea, și elemente mai ”pământești”, cum ar fi abilitatea de a-l cunoaște și susține pe celălalt, în funcție de personalitatea și nevoile sale specifice. Potrivit lui Tom Bradbury, cercetător al relațiilor de cuplu la UCLA, citat de revista Time, aceasta este o idee veche, dar îngropată în ultimele tendințe, care transformă cuplul în mediul menit să satisfacă toate nevoile emoționale ale partenerilor. După părerea acestuia, a fost neglijat segmentul aferent utilității și pragmatismului, la rândul său vital pentru bunăstarea celor implicați în aceste relații. Astfel, spun specialiștii, comunicarea este necesară, dar nu și suficientă pentru ”sănătatea” unui cuplu, care are nevoie și de recunoașterea presiunilor și tensiunilor exterioare, precum și de găsirea unor soluții eficiente pentru a le contracara. ”Nu e vorba de unul împotriva celuilalt,” concluzionează Bradbury, ”ci de noi împotriva lumii.”
Sursa: Time
Foto: Tumblr.com