Copiii ai căror mame iau medicamente pentru inducerea travaliului sunt mai degrabă supuşi riscului de a dezvolta autism decât cei născuţi fără astfel de metode ajutătoare, susţine un studiu realizat de cercetători din SUA şi publicat de JAMA Pediatrics. Studiul a fost realizat pe 625.000 de copii şi mai arată că această conexiune între travaliul indus şi dezvoltarea autismului este mai puternică în cazul băieţilor.
Medicii susţin, pe de o parte, că inducerea travaliului este o procedură sigură, necesară, care, de cele mai multe ori, salvează viaţa bebeluşului. Despre autism se consideră că ar fi cauzat de o combinaţie genetică de riscuri şi afecţiuni din timpul sarcinii şi din primele luni de viaţă ale copilului, când acesta se dezvoltă. Oameni de ştiinţă din domeniu au solicitat mai multe studii în legătură cu subiectul propus de cercetătorii americani, considerând că nu este clar de ce ar exista o legătură între inducerea travaliului şi declanşarea autismului. Studiul americanilor s-a concentrat pe naşterile din statul Carolina de Nord şi arată că 13 din 1.000 de băieţi născuţi şi 4 din 1.000 de fete născute au dezvoltat autism. S-a observat că rata a fost mai mare în cazul băieţilor când mamele lor au avut nevoie de medicamentaţia care să le inducă travaliul, în vreme ce în cazul fetelor efectele acestei proceduri nu au părut să aibă relevanţă.
Cercetătorii mai spun că două cazuri de autism la fiecare 1.000 de naşteri pot fi prevenite dacă nu se induce travaliul. Însă problema este că, de cele mai multe ori, inducerea travaliului este necesară pentru salvarea vieţii bebeluşului care altfel nu poate fi născut. „Există multe dovezi contradictorii în ceea ce priveşte autismul şi inducerea travaliului, dar acest studiu este, fără îndoială, cel mai amplu pe subiect. Nu vrem ca mamele să ajungă să spună că, indiferent de circumstanţe, nu vor inducerea travaliului pentru a nu avea un copil autist. Am descoperit o asociere, într-adevăr, dar este nevoie de mai multe cercetări”, consideră profesorul Simon Gregory, de la Universitatea Duke. Practic, studiul arată numai că riscul apariţiei autismului este mai ridicat în cazul naşterilor cu travaliu indus, dar cauza poate fi ori în medicaţia folosită, ori în alţi factori care influenţează sarcina, încă dinainte de naşterea copilului. Inducerea travaliului apare de regulă când naşterea este una întârziată, cel puţin cu o săptămână, faţă de termenul normal la care copilul ar fi trebuie să se nască.
Sursa şi mai multe detalii: BBC