Studiu: Telefoanele inteligente distrug ideea de deconectare în timpul liber

0

Cu cât petreceţi mai mult timp pe telefonul inteligent din dotare, cu atât mai puţin vă veţi distra în timpul liber pe care îl petreceţi în alte moduri, fără telefon, conchide un studiu realizat de Universitatea Kent şi coordonat de dr. Andrew Lepp, scrie site-ul Mind Body Green.

 

 

Potrivit studiului citat, oamenii care îşi folosesc mult telefoanele inteligente sunt mai stresaţi şi mai anxioşi când au “timp liber” la dispoziţie, comparativ cu cei care nu petrec prea mult timp pe aceste gadget-uri. Pentru acest studiu, cercetătorii au monitorizat un eşantion ales la întâmplare, de 454 de persoane, din rândul studenţilor universităţii şi au analizat modul în care utilizatorii de telefoane inteligente îşi petreceau timpul liber zilnic. Totodată, au măsurat şi folosirea zilnică a telefoanelor inteligente, de către fiecare persoană în parte; au analizat personalitatea fiecărui subiect al cercetării şi tipul de activităţi făcute în timpul liber. În baza unor trăsături comune de personalitate şi, respectiv, de folosire a telefoanelor inteligente, studenţii au fost, apoi, împărţiţi în grupuri distincte, între care unul era cel al persoanelor care petreceau în medie 10 ore pe zi pe telefonul inteligent. Acest grup era constituit din 25% dintre participanţii la studiu.

Comparativ cu celelalte două grupuri, de utilizatori mai moderaţi, acest grup se caracteriza printr-un grad mai ridicat al anxietăţii şi stresului corelate cu petrecerea timpului liber. Cercetătorii spun că, în fapt, toate acele persoane care simt mereu nevoia să îşi verifice telefonul mobil nu sunt mai încântate de acest gadget decât altele, ci, mai degrabă, acest obicei obsesiv demonstrează nevoia de “a fi conectat”, care distruge conceptul de distracţie în timpul liber (adică ideea de “deconectare” pe care o căutăm prin activităţile din timpul liber). Grupul cu utilizatorii cei mai moderaţi de telefoane inteligente (cam trei ore pe zi) se caracteriza prin cea mai mică rată de stres şi plictiseală, dar şi prin tendinţa de a se automotiva în timpul liber. Scopul studiului nu a fost să identifice cauze şi efecte, ci tipul de relaţie de care utilizatorii de telefoane mobile ar trebui să fie conştienţi, când vine vorba de tehnologia folosită. În concluzie: să mai punem telefoanele deoparte, ca mintea să ni se odihnească, măcar din când în când.

 

Sursa: Mind Body Green

 

Puteţi citi şi:

FOTO Moartea conversaţiei: Un fotograf îi surprinde pe oamenii absorbiţi de smartphone-uri

O crimă neobservată, pentru că martorii erau prea absorbiţi de telefoanele mobile

Un oraş din China a amenajat alei speciale pentru dependenţii de telefoane mobile

Ce se întâmplă cu studenţii când li se confiscă smartphone-urile timp de o oră

“NoPhone,” surogatul de plastic pentru dependenţii de telefoane inteligente

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger