Studiu: Statele Unite ale Americii sunt un stat oligarhic care nu reprezintă interesele majorității

0

Un studiu al cercetătorilor de la universitățile americane Princeton și Northwestern susține că guvernul american nu reprezintă interesele majorității cetățenilor, ci pe cele ale anumitor organizații conduse de oameni bogați și puternici, scrie The Telegraph. Cercetarea a adunat date în materie de politici din intervalul de timp 1981-2002 pentru a stabili empiric starea sistemului politic din SUA.

 

 

După ce au analizat aproape 1.800 de politici adoptate în această perioadă și le-au comparat cu prioritățile americanilor de rând, cu cele ale bogaților și cu cele ale marilor grupuri de interese, cercetătorii au tras concluzia că SUA sunt dominate de elitele lor economice. “Punctul central care reiese din cercetarea noastră”, spun ei, “este faptul că elitele economice și grupurile organizate ce reprezintă interese de afaceri au impacturi independente substanțiale asupra politicilor guvernamentale ale SUA, în timp ce interesele de grup de la nivelul maselor și cetățenii de rând au o influență independentă mică sau inexistentă”.

“Atunci când majoritatea cetățenilor nu sunt de acord cu interesele elitelor economice și/sau cu interesele organizate, ei pierd de regulă. Mai mult, din cauza puternicii părtiniri înrădăcinate în sistemul politic al SUA, chiar și atunci când majorități foarte mari ale americanilor sunt în favoarea unei schimbări politice, nu o obțin de obicei.” Există cazuri în care prioritățile cetățenilor de rând se suprapun cu cele ale americanilor bogați, însă sunt coincidențe, susține studiul, interesele americanilor de rând fiind servite, aproape tot timpul, numai atunci când se pupă cu cele ale celor mai bogați 10% de peste ocean.

 

Puteți citi și:

Harta afacerilor globale – cele mai interconectate companii și pericolul inerent

Filantropia menține inegalitatea economică

Averea celor mai bogați 85 de oameni din lume echivalează cu cea a 3,5 miliarde de cetățeni

Cei mai bogați 100 de oameni au câștigat în 2012 cât să rezvolve de patru ori problema sărăciei extreme


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger