Studiu: Spaţiile verzi din orașe ne influențează pozitiv, asemenea căsătoriei

0

Parcurile, grădinile şi, în general, spaţiile verzi din zone urbane contribuie la bunăstarea şi calitatea vieţii oamenilor care locuiesc în astfel de zone, susţine un studiu recent al Universităţii din Exeter. Studiul a analizat informaţii despre 5.000 de gospodării şi 10.000 de persoane din Marea Britanie, timp de 17 ani. Concluzia autorilor săi este că locuirea în zone mai verzi a avut un efect pozitiv semnificativ.

În cadrul studiului au fost folosite informaţii adunate în perioada 1991 – 2008 şi a urmărit mutările persoanelor implicate pe teritoriul Marii Britanii. Participanţii au fost rugaţi să îşi descrie stările (în special cele legate de bunăstarea psihică) pe parcursul intervalului monitorizat, pentru a se putea cuantifica „efectul spaţiului verde”. Cercetătorii, conduşi de dr. Mathew White, au descoperit că oamenii raportau o stare mai bună, satisfacţie mai mare în privinţa vieţii şi mai puţină epuizare mentală atunci când locuiau în zone mai verzi. Rezultatele au rămas în picioare indiferent de schimbările survenite, în timp, în bugetul persoanelor participante la studiu, în statutul lor marital sau în cel privind locul de muncă, tipul de casă în care locuiau sau starea de sănătate fizică.

În opinia lui White, efectele locuirii în zone mai verzi sunt similare celor ale unor evenimente care schimbă viaţa, precum căsătoria. „Impactul locuirii într-o zonă mai verde este cam o treime, ca intensitate, din cel adus de căsătorie în viaţa oamenilor şi o zecime din cel adus de găsirea unei slujbe, prin comparaţie cu a fi şomer”, explică cercetătorul. Aceste concluzii şi comparaţii sunt importante pentru politicile publice, care trebuie să decidă cum sunt investite resursele publice – spre exemplu, în dezvoltarea de parcuri sau îmbunătăţirea celor existente. Chiar dacă, la nivel de individ, efectul poate fi considerat unul mărunt, la scară largă, el poate avea un impact substanţial. „Cercetarea poate veni în ajutorul psihologilor, a oficialilor din domeniul sănătăţii publice, planificatorilor urbani, al tuturor celor interesaţi de efectele urbanizării asupra sănătăţii şi stării de bine a populaţiei”, consideră autorii studiului. Studiul a fost publicat de revista Psychological Science.

Sursa şi foto: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger