Viitori tătici, gândiţi-vă la o alimentaţie mai sănătoasă. Acesta este mesajul unui studiu recent publicat în revista Nature Communications şi realizat de cercetători de la Universitatea McGill din Montreal, Canada. Concluzia studiului este că şi alimentaţia bărbaţilor poate avea influenţe asupra sănătăţii şi dezvoltării copilului în pântecele mamei – o dietă necorespunzătoare ar putea cauza probleme de la naştere pentru copil, scrie Time.
Studiul a fost făcut pe rozătoare, mai exact pe modul în care nivelul de vitamina B9 al masculilor rozători a influenţat defectele, la naştere, ale puilor. „Am fost foarte surprinşi să vedem că riscul apariţiei unor defecte din naştere creştea cu 30% în cazul puilor de la taţi al căror nivel de B9 era scăzut, insuficient”, a spus Romain Lambrot, specialist în biologia reproducerii în cadrul Universităţii McGill. Deocamdată, însă, nu este foarte clar cum funcţionează acelaşi mecanism în cazul oamenilor, dar, prin acest studiu, cercetătorii vin să completeze lista dovezilor că stilul de viaţă al bărbaţilor le afectează calitatea spermei, iar asta poate avea impact asupra viitorilor urmaşi.
Pe această listă se mai află următoarele recomandări pentru bărbaţi, toate susţinute de diverse studii recente: nu fumaţi (dacă vreţi să aveţi spermă de o calitate mai bună); păstraţi-vă o greutate corporală normală (ca să nu apară afecţiuni ale ADN-ului purtat de spermă); faceţi mişcare, nu beţi prea mult şi nu aşteptaţi prea mult pentru a deveni părinţi. Se consideră că, după vârsta de 35 de ani, problema infertilităţii se pune mai acut şi la bărbaţi; pe lângă aceasta, după vârsta menţionată creşte riscul mutaţiilor genetice aleatorii care să ducă la autism şi schizofrenie, în cazul copiilor.
Toată această grijă pentru fertilitatea masculină este un „trend” binevenit, notează Time, mai ales că este vorba de un domeniu în care studiile s-au aplecat exclusiv asupra femeilor. Până nu demult, tot ce erau sfătuiţi bărbaţii să facă era să nu poarte lenjerie strâmtă şi să nu facă băi fierbinţi. Femeile, în schimb, aveau nevoie de meditaţie, relaxare, dietă echilibrată, organică, absenţa alcoolului, regim special. „Opinia publică continuă să ţină lupa poliţienească asupra corpului şi comportamentului femeii, nu ale bărbaţilor, când vine vorba de reproducere”, explică Miranda Waggoner, sociolog în cadrul Universităţii Princeton, co-autoare a unui articol în revista Gender and Society despre cum a fost lăsat deoparte rolul bărbatului în reproducere.
Cum anume vor percepe bărbaţii sfaturile specialiştilor şi le vor aplica în viaţa reală? Rămâne de văzut mai cu seamă dacă se va întâmpla asta. „Unii vor opune rezistenţă mesajului, la început”, consideră sociologul Liberty Walther Barnes de la Universitatea Cambridge, autoare a cărţii Conceiving Masculinity: Male Infertility, Medicine, and Identity. „În cultura societăţii noastre vestice, masculinitatea este cel mai adesea definită de independenţă şi autonomie, aşa că se poate presupune că bărbaţii nu vor să li se spună ce să facă, nici măcar atunci când e vorba de sănătatea lor”, explică Barnes. În cercetările pentru cartea sa, ea a descoperit că 12 bărbaţi din cele 24 de cupluri analizate, diagnosticate ca fiind incapabile să aibă copii, nu au luat nicio clipă în calcul posibilitatea ca ei să fie cei infertili.
Sursa şi mai multe detalii: Time
Puteţi citi şi:
Cinci idei ciudate despre femei