Studiu: Selfie-urile pot provoca nesiguranţă femeilor

0

Timpul prea îndelungat petrecut pe Facebook, vizionând fotografii ale prietenelor (în special de tip “selfie”), poate provoca nesiguranţă femeilor în legătură cu propria imagine asupra corpului lor, susţine un studiu recent realizat de cercetători britanici şi americani, scrie BBC.

 

 

Cu cât sunt mai expuse femeile imaginilor de tip „selfie”, dar şi altor fotografii din social media, cu atât tind să se compare mai intens cu alte femei, dar în sens negativ, spune studiul. Astfel, fotografiile prietenelor pot fi mai influente decât cele ale vedetelor, deoarece este vorba de persoane cunoscute, din mediul apropiat, nu de celebrităţi distante. Studiul este primul de felul său care stabileşte o relaţie între timpul petrecut în social media şi imaginea proastă despre propriul corp. Despre mass-media se ştia de mult timp că au această capacitate de a influenţa modul în care oamenii se percep, dar impactul social media asupra imaginii de sine este un domeniu care abia începe să fie cercetat.

Femeile tinere sunt utilizatoare înfocate ale reţelelor de socializare şi postează mai multe fotografii cu ele decât bărbaţii utilizatori, spune studiul citat. Pentru a vedea ce impact are social media asupra imaginii propriului corp, cercetătorii de la universităţile Strathclyde, Ohio şi Iowa au monitorizat 881 de studente din SUA. Ele au răspuns unor chestionare legate de modul în care folosesc reţeaua de socializare Facebook, de alimentaţia adoptată, de regimul sportiv şi despre imaginea asupra propriului corp. Cercetarea, prezentată în cadrul unei conferinţe din Seattle, nu a găsit dovezi concludente pentru a asocia timpul petrecut în social media cu tulburări alimentare, dar a descoperit conexiunea dintre acest timp pe reţele de socializare şi comparaţiile negative asociate propriei imagini fizice.

Astfel, cu cât petrec mai mult timp pe Facebook, cu atât tind femeile să se compare mai mult, din punct de vedere fizic, cu prietenele lor şi, totodată, cu atât mai mult tind să se simtă prost în legătură cu propriul aspect fizic. „Atenţia acordată aspectului fizic poate fi chiar mai periculoasă în social media decât în media tradiţionale, deoarece în social media te compari cu persoane pe care le cunoşti, astfel comparaţia este mai apropiată, mai relevantă, dar în egală măsură este la fel de nerealistă precum comparaţiile induse de mass-media, cu celebrităţi”, notează Petya Eckler, cercetătoare în cadrul studiului.

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: BBC

 

Puteţi citi şi:

Selfie-ul, o boală psihică?

Un student a spart o statuie greco-romană în timp ce-şi făcea un selfie

Capitala selfie-urilor

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger